A Greenpeace újabb uniós szabadkereskedelmi egyezmény titkos dokumentumait szivárogtatta ki. A hús- és szójakereskedelem fokozása további erdőirtásokhoz vezetne az Amazonas-esőerdőben az EU-Mercosur kereskedelmi egyezménytervezet szerint.

A holland Greenpeace 171 oldalnyi titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra a www.trade-leaks.org oldalon a tervezett EU–Mercosur kereskedelmi megállapodásról. A kiszivárogtatott anyagokból kiderül: az egyezmény keretében megemelnék az uniós szója- és marhahúsimportot anélkül, hogy biztosítanák Dél-Amerika – többek között a brazíliai Amazonas őserdő – természetes élőhelyeinek védelmét. Az egyezmény így nagymértékben hozzájárulna a klímaváltozást jelentősen fokozó erdőirtásokhoz. A Greenpeace azt várja az uniótól és a Mercosur-országoktól, hogy a párizsi egyezményben vállalt kötelezettségeik betartása érdekében, a tervezett kereskedelmi egyezmény keretein belül is biztosítsák a hústermelés és -fogyasztás környezeti hatásainak mérséklését.

Az EU és a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) között tervezett kereskedelmi megállapodás az eddigi legnagyobb volumenű, amit az EU kötne – azok után, hogy a TTIP végül nem jött létre. A tervezett egyezmény tovább növelné az unióba érkező húsipari termékek és a szójaimport mennyiségét.

  • Az uniós tárgyalók a marhahúsimport 78 000 tonnányi növelését ajánlották fel a Mercosur-országoknak. Megfigyelők várakozásai szerint ez az ajánlat 100 000-130 000 tonnára nőhet. A Mercosur-országok jelenleg mintegy 200 000 tonna marhahúst exportálnak az EU-ba.
  • A Mercosur-országokból az EU-ba érkező legjelentősebb exportcikk a szója, amely az összes export értékének 22%-át adja – döntő többsége ráadásul génmódosított. Az EU-ba érkező szója több mint 94%-a érkezik ezekből az országokból. Az EU Közös Kutatóközpontjának tanulmánya szerint a kereskedelmi megállapodás következtében még tovább emelkedne az Mercosur-országokból behozott szója mennyisége.

Brazíliában az erdőirtás 80%-áért az állattenyésztés tehető felelőssé. Csak a tavalyi év során csaknem egy svájcnyi területet (37 000 km²) irtottak ki az Amazonas-esőerdőből, ami az ezt megelőző év mértékének háromszorosa.

A most kiszivárogtatott dokumentumok alapján a tervezett EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás nincs összhangban az EU Biodiverzitás-védelmi stratégiájával és ezen belül azon törekvésével, miszerint fellép az erdőirtás ellen.

Az Európai Unió és a Mercosur-országok továbbá csatlakoztak a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez, melynek keretében a globális felmelegedés 1,5 °C-ra történő leszorításának érdekében az országok vállalták: 2020-ra felhagynak az erdőirtással.

Az Amazonas ökoszisztémája összeomolhat, súlyosbodhat a klímaváltozás

Az Amazonas-esőerdő további pusztítása még inkább súlyosbítaná a klímaváltozást. Amennyiben az erdőirtás mértéke eléri a 20%-ot, az Amazonas őserdő ökoszisztémája összeomolhat. Most 17-18%-nál járunk.

A brazil kormány már szétzilálta a környezeti és emberi jogi garanciákat, és leszállította a környezeti bűncselekményekre vonatkozó bírságok összegét. Így várhatóan az erdőirtás tendenciái csak tovább romlanának az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodással.

A tervezett egyezmény alapján a Mercosur-országok folyamatosan megszeghetnék az uniós egészségügyi és növény-egészségügyi szabályozást. A kiszivárogtatott dokumentumok egészségügyi és növény-egészségügyi fejezeteiben (a www.trade-leaks.org oldalon a 2. dokumentum), valamint a kereskedelem technikai akadályairól szóló fejezetben ugyanis nem szerepel az elővigyázatosság elve (a www.trade-leaks.org oldalon a 3. dokumentum).

„A tavalyi év volt minden idők legmelegebbike, és valószínű, hogy 2017 is az első három legmelegebb év között lesz. A globális klímaválság kellős közepén bármi olyan döntés, ami tovább veszélyezteti a Föld klímáját, megengedhetetlen. Az Amazonas-esőerdő hatalmas szén-dioxid-elnyelő képességével bolygónk egyik legjelentősebb szénraktára, sokan a Föld tüdejeként is emlegetik. Az őserdő további pusztításával visszafordíthatatlan károkat okozhatunk bolygónk ökoszisztémájában, amivel saját és gyermekeink életét is veszélybe sodorhatjuk” – tette hozzá Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét