Connect with us

Voks 2024

Szentkirályi a dobogó utolsó fokán, Karácsony Gergely a negyedik – Nyugalom, ez csak a szavazólapi sorrend

Amíg azon rugózunk, hogy ki, hol megy be a jelöltvitára, addig "valakik" cinkelik a lapokat ezerrel
Megosztás

Kisorsolta a főpolgármester-jelöltek szavazólapi sorrendjét hétfő délután a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), íjra az MTI. A főpolgármester-jelöltek hétfő délután 16 óráig adhatták le összegyűjtött ajánlásaikat – legalább ötezret – az FVB-nél, amit öten tettek meg. A testületnek a jelöltbejelentési határidőt követően kellett kisorsolnia a bejelentett jelöltek sorrendjét. 

A június 9-ei voksoláson a főpolgármester-jelöltek a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

  1. Grundtner András (Mi Hazánk),
  2. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület, LMP – Magyarország Zöld Pártja),
  3. Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP),
  4. Karácsony Gergely (Párbeszéd – a Zöldek Pártja, Demokratikus Koalíció, Magyar Szocialista Párt),
  5. Vas Annamária (független).

Az FVB már korábban nyilvántartásba vette Szentkirályi Alexandrát, hétfői ülésén pedig döntött Grundtner András, Karácsony Gergely, valamint Vitézy Dávid nyilvántartásba vételéről, mivel a jelöltek megfeleltek a jelöltállítás feltételének.

Az FVB visszautasította

a független Vas Annamária főpolgármester-jelölti nyilvántartásba vételét, mivel ő nem tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges ötezer ajánlást. Ennek ellenére az ő neve is szerepelt a sorsoláson, mivel a jogszabály ezt írja elő.

Az FVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Nemzeti Választási Bizottságtól.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után Vas Annamária nyilvántartásba vételének visszautasítása jogerőre emelkedik, ő nem kerül fel a szavazólapra, de kiesésével a jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik meg.

Szerző