Szerverbérlés, vagy szervervásárlás?

Még tíz éve is bevett gyakorlatnak számított a szervervásárlás a vállalkozások életében, mert nem volt érdemi alternatíva. Akinek több számítási kapacitás és nagyobb biztonság kellett, mint amit a megosztott tárhelyek nyújtottak, fizikai szervert kellett vennie vagy legalábbis bérelnie.

A Felhő „letarolta” a szerverpiacot

Az elmúlt években a szerver bérlést, pláne a vásárlást szép lassan elkezdte kiszorítani a Felhő és annak megannyi féle szolgáltatása. Általában a virtuális privát szerverek a legnépszerűbbek a kisebb szolgáltatóknál, de nagyobb szolgáltatók, mint az Amazon vagy a Microsoft értékesít dedikált szervereket is, természetesen ezeket is Felhő környezetben.

A Felhő teljesen hétköznapivá vált

Mára teljesen normális, hogy a nagyobb számítási kapacitásokat igénylő feladatokra, nagyobb adatbázisokra, nagy forgalmú szerverekre inkább virtuális, felhő alapú rendszereket építenek ki szolgáltatóktól. Persze, annak is megvan az előnye, ha saját szerverrel vagy szerverparkkal rendelkezik egy vállalkozás, de ezt nem engedheti meg magának mindenki. Kisebb vállalkozások, start up-ok inkább választják a bérlés opcióját, mint a nagyobb vállalatok, ahol megvannak az anyagi források és a hely is a szerverek üzemeltetésére.

Érdemes még fizikai szervert vásárolni?

Az biztos, hogy hosszú távon, nagyobb vállalatoknak jobban megéri a fizikait választani, de rövid és középtávon semmiképpen nem lesz jövedelmezőbb. Általában egy virtuális gép vajmi kevés fizikai beruházással jár a kisvállalkozások részéről, hiszen virtuális gépek mögé virtuális hálózatokat szokás kialakítani, ahol nem csak a gépek, hanem a hálózati eszközök, adattárak és minden egyéb is virtualizálva van. A virtualizált környezettel járó költségek a használatbavétellel egyenesen arányosak

Tehát minél nagyobb egy hálózat,

rendszer, adatbázis leterheltsége és minél magasabb szolgáltatás szint (SLA) szükséges az üzemeltetésére, annál kevésbé fogja megérni a bérlése és sokkal inkább gazdaságosabbá válik a saját dedikált szerver üzemeltetése. Viszont a másik oldalról nézve, a technikai okokból adódó költségek elmozdíthatják ezt a mérleget, hiszen nem biztos, hogy megéri a saját szakembergárda alkalmazása az üzemeltetéshez.

Van egy szint, ahol még magasabb terhelésnél is jobban megéri szolgáltatást igénybe venni, és a szolgáltatási csomagban fizetni a hálózat támogatását, vagy a Servergardentől bérelni úgy szervert, hogy a szakembereket a szolgáltató biztosítja!

Manapság a Felhővel már infrastruktúrát (IaaS) is vesznek a cégek, ami túlmutat a hálózaton, mint bérelt szolgáltatáson, hiszen a vállalat informatikai alapját képező egész keretrendszert megkapja az ügyfél, egyben, támogatással együtt.

Rengeteg szempont dominálhat a választásban

Véleményünk szerint a nagy Infrastruktúra/Felhő (Amazon, Microsoft, IBM, AWS) szolgáltatók talán a leginkább mérlegelendő választásnak bizonyulnak a technológiai főlényüknek köszönhetően.

A biztonságtechnikai szempontoknak való megfelelés és a modern szemlélet az a két vezérelv ebben a szektorban, amit nem lehet igazán megfizetni, így a drágább szolgáltatásaik értékaránya kifejezetten magasnak mondható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük