Szijjártó felháborodásában saját magát lőtte lábon – Bizony külügyér úr, a szó veszélyes fegyver!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szarajevóban boszniai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján eszeveszett felháborodásának adott hangot. Az hozta ki a sodrából, hogy az amerikai külügyminisztérium vette magának a bátorságot és más országokkal kapcsolatban véleményt fogalmazott meg.

Szijjártó: „álljon már meg a menet”

A féktelen hevületében többek között úgy fogalmazott a magyar külügyminiszter:

„…Meg kell mondjam, én meg vagyok döbbenve, és minden évben újra és újra megdöbbenek, hogy az amerikai külügyminisztérium veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy más országokat minősítgessen, és más országok belső kérdéseiről és helyzeteiről ilyen ex katedra kijelentéseket tegyen…”

Vagyis elkottyantotta, hogy az említett kritika nem egyedülálló, hanem évről évre megtörténik, tehát álságos a hevület, hiszen megszokhatta a közszolga, hogy kritikát fogalmaznak meg azzal szemben, ami nem fér bele a meggyőződésükbe.

Azt csak feltételezni tudjuk, hogy hazai használatra minden évben felháborodunk, ám, ha ez így van, nem nagy sikerrel.

Szijjártó tovább bőszült….

Hogy jönnek ők ehhez? Én nem tudok arról, hogy Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma, és pláne az enyém jelentést írna más országok emberi jogi meg egyéb helyzetéről. Miért? Azért mert egyrészt nem dolgunk, másrészt semmi közünk hozzá

– tette hozzá.

„Felháborítónak és megdöbbentőnek tartom, hogy washingtoni bürokraták összeülnek, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva, amelyeknek a finanszírozása sok esetben az Egyesült Államokból származik, tesznek ilyen kijelentéseket a mi országainkról. Hát álljon már meg a menet”

Majd kritikát fogalmazott meg….

Azt, hogy Bosznia-Hercegovinában ki kormányozzon és hogyan, meg hogy elégedettek-e az emberek azzal, ami van, bízzuk azokra, akik itt élnek Bosznia-Hercegovinában. Azt meg, hogy Magyarországon mi a helyzet, Washingtonban bízzák nyugodtan a magyar emberekre. Kikérjük magunknak azt, hogy a magyar demokráciát, a magyar emberek demokratikus választáson kifejtett akaratát bárki megkérdőjelezze

– emelte ki.

Az amerikai jelentésben egyebek mellett az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, illetve a szólás- és a médiaszabadság korlátozásával kapcsolatos problémák szerepelnek.

Dodik rendben van…..

Szijjártó Péter Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel kapcsolatban leszögezte, hogy újraválasztották, és ezt Magyarország tiszteletben tartja, az pedig egyáltalán nem érdekes, hogy ő mit gondol róla, az számít egyedül, hogy a Bosznia-Hercegovinában élők hogyan ítélik meg.

„Teljesen mindegy, hogy én mit gondolok Dodik elnök úrról, szerintem egyetlen dolog számít, hogy a Bosznia-Hercegovinában és főleg a Boszniai Szerb Köztársaságban élők mit gondolnak róla”

– húzta alá.

Ma a nemzetközi politikában a kölcsönös tisztelet nincsen jelen. Egyes országok nagyon szívesen beszélnek bele más országok dolgaiba. Mi mindig azokkal a bosznia-hercegovinai vezetőkkel dolgozunk együtt, akiket itt megválasztanak. Mi sose kérdőjelezzük meg az itteni választások eredményét, azokat tiszteletben tartjuk

– hangsúlyozta.

Forrás