Szirtes Tamás: Haumann pótolhatatlan! - Városi Kurír

Sorting by

×

Szirtes Tamás: Haumann pótolhatatlan!

Megrendülve búcsúzunk egykori kollégánktól, Haumann Péter Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színművésztől, a Nemzet Színészétől, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjától – írta közleményében a Madách Színház.

Hirdetés

Haumann Péter 1973-tól 1988-ig volt a Madách Színház tagja

„Hatalmas veszteség érte a magyar színésztársadalmat Haumann Péter halálával. Rendkívüli egyéniség volt. Műfaji korlátokat nem ismerő, igazi művész. Pótolhatatlan!” – emlékezik Szirtes Tamás igazgató.

Legendás alakítások fűződnek nevéhez, többek között Shakespeare Hamletjének Claudiusa, a Lóvátett lovagokban Boyet gróf, Bernard Slade Jutalomjátékában Scottie Templeton, Molnár Ferenc: A doktor úr című művében Puzsér, Bart: Oliver című musicalében Fagin, vagy Harwood: Az öltöztető című tragikomédiájában a címszerep, Gogol Csicsikovja és Gorkij Percsihinje.

A 2000-es években visszatért a Madáchba vendégként a Producerek című musical főszerepét eljátszani

Számtalan nagyszerű alakítása között rendkívül emlékezetes az a két szerep, amikor ez a nagyszerű színész színészt játszott: Kean, a színész, és a Macskák musical színházi macskája, Tus.

Utóbbi szerepét a darab 39 éves történetében csak néhány évig alakította, de minden jubileumi előadáson boldogan állt újra színpadra. Legutóbb az 1500. előadáson, tavaly szeptemberben. Ezzel búcsúzott a színpadtól.

„Persze más ma a színház és modernebb mind.
Ez rendben is volna, csak az itt a vész,
Ehhez nem kell a legendás, régi színész.
Oly mágus, ki elvakít, port hint…” (Romhányi József fordítása)

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Szirtes Tamás: Haumann pótolhatatlan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.