Támadók Kínában

Nyugalom, nem tört ki semmilyen háború, ezek a támadók, akik Kína földjére lépnek, nem megszálló katonák, hanem focisták: arról van szó ugyanis, hogy az Atletico Madrid két futballistája, Yannick Ferreira Carrasco és Nico Gaitan átszerződött a liaoningi Dalian Yifang klubba. És hát nem is ingyen tették, eurók tízmilliói cseréltek gazdát a tranzakció során.

Hétfőn eldőlt: a kínai élvonalba frissen feltört Dalian Yifang mindkét futballistát végleg szerződteti. A klubok mindenben megegyeztek, már csak a szükséges orvosi vizsgálatok vannak hátra.

Gaitán már nem is került be az Atlético keretébe a Sevilla elleni vasárnapi bajnoki mérkőzésen. A 30 éves argentin támadó a jelenlegi idényben eddig 13 tétmeccsen lépett pályára a madridi csapatban, de gólt nem szerzett. A hírek szerint érte 18 millió eurót fizetett a kínai klub.

Yannick Carrasco viszont nemcsak a Sevilla elleni bajnokit, hanem már a Köbenhavn elleni Európa-liga-párharc visszavágóját is kihagyta. A belga futballistáért a kínai klub a hírek szerint 54 millió eurót fizet, de a vételár 25 százaléka Carrasco előző csapatát, a Monacót illeti meg. A 24 éves futballista ebben a szezonban 28 tétmérkőzésen négyszer volt eredményes, ám Vitolo és Diego Costa érkezése óta kevesebb lehetőséghez jutott.

Nem lesznek egyedül: a Dalian Yifang nemrégiben Európa-bajnok védőt is igazolt, nevezetesen José Fonte-ot a Premier League-ben szereplő West Ham Unitedtől, szóval akad európai a csapatban, aki az újoncok szállásmestere, támogatója lehet abban a nagy, távoli országban.

Az kissé meglepő, hogy a pletykák szerint Carrasco nem akar sokat Kínában maradni, az évi tízmillió eurós fizetés ellenére sem, és állítólag már fontolgatja a visszaszerződését a Juventusba: de nincs új a Nap alatt, erre is volt már példa, Carlos Tévez például tavaly szinte csak vakációzni szerződött el hét hónapra a Sanghai Senhuához, ahol lehetett, elszabotálta a mérkőzéseket, míg a szakvezetés meg nem unta és haza nem küldte – igaz, távolról sem üres zsebbel.

Lehet ezt is csinálni, míg a kínaiak meg nem unják: de mindenkinek jobb volna, és a Kínai Labdarúgó Szövetség is azt pártolná, hogy ha inkább kinevelnék a valódi, kínai klasszis játékosokat.

Addig meg maradnak az idegenlégiósok.

Csak nem tudni, meddig.

Szele Tamás

Sport Mindig

Hasonló a szerzőtől:

Szurkolni csak szépen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük