Teher alatt nő – avagy: itt nem lehet megmaradni

Hiába tehetség, elhivatottság, tartás – senki sem lehet próféta a saját hazájában. Pláne nem a magyar színpadokon. Bulyovszky, Fedák, Karády – ez a három erős egyéniségű nő azonban megpróbálta. Az őket megszemélyesítő színésznők három rendezői székben ülve idézik fel életüket, vitáikat, az előadásaikról szóló éles kritikákat és a gyakran csöppet sem édes közönséggel való kapcsolatukat.

[mnky_ads id=”10551″]

Magyar művésznő müncheni sikerei

A szép Bulyovszkyné Szilágyi Lilla – aki színdarabokat is fordított –, krinolinban vette nyakába a XIX. századi Európát, hogy hátrahagyja honi színpadi mellőzöttségét. Nyelvtudását felhasználva, többek között Hamburg, Weimar színpadain szerepelt dicsőséggel. 1867-ben, Münchenben, az udvari színházhoz szerződött, ahol legnagyobb sikereit aratta.

[mnky_ads id=”10552″]

Színésznő – nyelvtudással

A hat nyelven beszélő Fedák Sári, az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színésznő, énekes-primadonna – Molnár Ferenc író második felesége –, akiből párt, sőt, kártyabemondás is lett. Pályáját megalapozó, fergeteges sikert ért el a Király Színházban 1904-ben bemutatott Kacsóh Pongrác daljátékban, a János vitézben, amelynek főszerepét alakította – bő gatyában, karikás ostorral kezében. De hogyan „lett” a Tanácsköztársaság után „levörösözött” színésznőből, „nácirajongó”, akit börtönbüntetésre is ítéltek?

A Gestapo kémkedéssel gyanúsította

Nadrágban járt a Halálos tavasz búgó hangú, ünnepelt színésznője, a szexszimbólumnak kikiáltott Karády Katalin – kilenc év alatt húsz film főszerepét játszotta –, aki öltözködésével, kalapjaival és hajviseletével divatot teremtett.

Magánéletét titkok és pletykák övezték. 1944-ben a Gestapo letartóztatta, a szövetségeseknek szóló kémkedés vádjával. Három hónapig tartották fogva, kis híján agyonverték.1951-ben hagyta el végleg az országot és végül 1968-ban New York-ban telepedett le, ahol kalapszalont vezetett.

Tragikum és derű

Három színésznő, három tragikus sors a színpadi intrikák és a politika tükrében. Drámai, elgondolkodtató, máig ható kérdések, helyzetek a Magvető Café színpadán, ahol azonban megjelenik a derű is. A színésznők szavaikat különleges zenével színesítik. Az előadás a júniusi bemutató után, szeptemberben lesz itt ismét látható.

Játsszák: Bíró Kriszta, Dobra Mara és Kerekes Viktória. Rendező: Máthé Zsolt. Zene: Kákonyi Árpád.

[mnky_ads id=”10553″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük