Terrortámadás a Barátság kőolajvezeték ellen

Robbanószerkezetek maradványait találták meg a Barátság kőolajvezetéknek az oroszországi Brjanszk megyei Novozibkovban található kőolajszivattyú-állomásán – közölte Igor Gyomin, Transznyefty orosz olajszállítmányozási vállalat szóvivője szerdán a TASZSZ hírügynökséggel.

Drón támadás?

Gyomin szerint az állomást idén még nem használták, és a tartálypark is üres volt. A létesítmény nem sérült meg, az ügyben nyomozás indult.
A szóvivő elmondta, hogy kedd este és szerda reggel két robbanószerkezet műanyaghüvelyére találtak a létesítmény területén. Mint mondta, a bombákat feltehetően drónról dobták le, és a földhöz csapódva robbantak fel.
Közölte: szerda délben szemtanúk látták, ahogy egy drón az előző kettőhöz hasonló szerkezetet dob le. A bombákat acélgolyókkal töltötték meg.
Brjanszk megye határos Ukrajnával.

Nemcsak a Barátság Kőolajvezeték célpont

Az északi Áramlatot is érte már terrortámadás

A többségében a Gazprom orosz állami energiacéghez tartozó Nord Stream AG közleménye egybevág német sajtójelentésekkel, amelyek szerint a német haditengerészet egy tengeralattjáró drónnal készített felvételek alapján azt állapította meg, hogy mély kráter keletkezett, ami hatalmas erejű robbantásra utal. Ugyanakkor a német kormány ismeretei alapján szándékos szabotázsnak minősülő ügy nemcsak az Északi Áramlat-1-et érintette, hanem az Északi Áramlat-2 vezetékrendszert is. Az nem a Nord Stream AG, hanem a 100 százalékban a Gazprom tulajdonában álló, ugyancsak Zugban bejegyzett Nord Stream 2 AG-hoz tartozik.

Adta hírül az elmúlt év novemberében a sajtó.

Mi is megírtuk anno!