Kerítésen túl

Titokban gazdát cserélt a legnagyobb erdélyi médiacég több száz alkalmazottja

orosz pal levente

Rég nem látott mozgásoknak lehetünk szemtanúi az erdélyi magyar médiában: miután az Udvarhelyi Híradó Kft. csődeljárást kért maga ellen, egy ismeretlen egyesület 1,45 milliárd forint kormánytámogatást kapott, aztán egy kis helyi rádiót működtető cég felvett pár száz embert.

Az Átlátszó Erdély megpróbálta összerakni a puzzle-t. Az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait január 8-tól a Prima Press Kft. vette át – tudta meg biztos forrásokból a lap. És bár egyelőre elég nagy a titkolózás, ez a lépés a kulcsmozzanata lehet annak a tervnek, amelyet a legnagyobb erdélyi magyar médiavállalat mentésére kitaláltak. Szintén ezt a célt szolgálhatja az a szokatlanul magas, 1,45 milliárd forintos támogatás, melyet tavaly december végén a magyar kormány megítélt az Erdélyi Médiatér Egyesületnek.

A több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legnézettebb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető kiadó alapvető probléma az volt, hogy a csődeljárás alatt levő Udvarhelyi Híradó Kft.-be nem szívesen tettek pénzt Fidesz-közeli körök, mivel a cég tulajdonosa a Simicska Lajos által ellenőrzött „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány. Így attól féltek – joggal –, hogy Simicska saját céljaira téríti el a támogatásokat. Simicska pedig, bár a cég egyáltalán nem érdekli, azt nem is volt hajlandó átengedni Orbán Viktornak.

A kérdés tehát az volt, hogy miképpen lehet az 1,8 millió lej (390 ezer euró, 120 millió forint) adóssággal rendelkező céget úgy kivenni Simicska kezéből, hogy az üzletember ne férhessen hozzá pénzhez.

Az első lépés a csődvédelem elindítása lehetett – ez lehetőséget adott a cég átszervezésére, úgy tudjuk, elbocsátásokra is sor került. Január 8-án újabb lépésre került sor: az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait – 2016-os cégadatok szerint 300 személyről van szó – a Príma Rádiót működtető Prima Press Kft. vette át.

Prima Press Kft. mögött László János székelyföldi vállalkozó, valamint a szintén László érdekeltségéhez tartozó Arkum Invest Kft. áll.

A tavaly 80 ezer euró üzleti forgalommal rendelkező, 6 alkalmazottal rendelkező Prima Press Kft. valószínűleg nem fogja tudni folyósítani a több száz alkalmazott fizetését, és itt jöhet be a képbe az Erdélyi Médiatér Egyesület. A korábban nem különösebben ismert, a Főtér.ro portál kiadásán túl más tevékenységgel nem rendelkező egyesület 2017. december 27-én került a figyelem középpontjába, amikor egy kormányhatározattal 1,45 milliárd forintot (4,7 millió euró) ítéltek meg számára „média program támogatása” címen.

Egyelőre csak spekulálni lehet arról, hogy milyen konstrukcióban kerül az Erdélyi Médiatér Egyesületnek megítélt támogatás a Prima Press Kft.-hez.

(Forrás: Átlátszó Erdély)

About Author

Comment here