Több ország kitiltotta a magyar sertéshúst

A hétvégén Heves megyében egy vaddisznó tetemében mutatták ki az afrikai sertéspestist. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumába egy, a Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területéről származó vaddisznótetemet szállítottak be, abban találták meg a kórokozót.

A kitiltás Magyarország teljes területére szól

Emiatt Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket – írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság.

A kitiltás Magyarország teljes területére szól, minden exportőrt érint. Egyelőre csupán Szingapúrral van esély megegyezni arról, hogy ha nem regisztrálnak újabb esetet, a korlátozott régión kívüli húsüzemek előtt ismét megnyílik a szingapúri piac.

A lap szerint az ázsiai vevők kiesése érzékenyen érinti a magyarországi húsfeldolgozókat. Az utóbbi években ugyanis Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró, Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük