Tudja mi van Magyarországon? Hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzet, legalábbis a kormány szerint

A kormány a novembertől életbe lépő alaptörvény-módosítás jogi kereteinek megfelelően újra kihirdeti az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa miatti veszélyhelyzetet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-vel.

Már nyomják is az “igen”-gombot a “bátrak” a parlamentben?

Az erről szóló kormányrendeletek megjelentek a Magyar Közlönyben, emellett a kormány az Országgyűlés elé terjeszti a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó törvényjavaslatot is.

A veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvényi szabályok az Országgyűlés májusi döntése értelmében november 1-jétől megváltoznak, a jelenleg érvényes veszélyhelyzetet szükséges megszüntetni és az új alaptörvényi felhatalmazásoknak megfelelően a veszélyhelyzetet újra ki kell hirdetni.

Csak, hogy tudja!

Ukrajna szomszédai közül sem Moldovában, sem Romániában, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban nincs bevezetve különleges jogrend a háború miatt, mint ahogy az Ukrajnának közvetlen támogatást nyújtó uniós tagállamokban sincs rendeleti kormányzás!

Tényleg?

A különleges jogrend fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában a fegyveres konfliktus és az annak következtében kialakult humanitárius katasztrófa elhúzódik, sőt a háború és a szankciók gazdasági hatásai Magyarországot is rendkívüli helyzet elé állítják

– emelték ki.

Mi lesz Semjén Zsolt éjszakai “beadványival?

A veszélyhelyzet fenntartása a kormány számára megteremti a hatékony és gyors döntéshozatal jogi kereteit a háború elől menekülők megsegítéséhez, valamint Magyarország fizikai, gazdasági és energiaellátási biztonságának védelméhez. A rendeletekre azért van szükség -írták- mert november 1-jén életbe lép az az alkotmánymódosítás, amely a korábbi hat különleges jogrend

  • rendkívüli állapot,
  • szükségállapot,
  • megelőző védelmi helyzet,
  • terrorveszélyhelyzet,
  • váratlan támadás,
  • veszélyhelyzet

helyett három különleges jogrendet határoz meg:

  • hadiállapot,
  • szükségállapot és
  • veszélyhelyzet.

…meghosszabítva nem csak Bicskéig….

A most megjelent kormányrendeletek ennek megfelelően egyrészt megszüntetik, másrészt az új alkotmányos kereteknek megfelelően, 30 napra újra kihirdetik a háború miatt szükséges veszélyhelyzetet, illetve meghosszabbítják az október 31-én hatályos veszélyhelyzeti rendeletek hatályát, így ezek továbbra is hatályosak és alkalmazhatóak maradnak.

Tovább is van….

A kormány él azzal a lehetőséggel, amelyet az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása teremtett meg, miszerint

a kabinet kezdeményezheti a veszélyhelyzet legfeljebb 180 nappal történő meghosszabbítását, ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll. Miután a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó háború továbbra is fennáll, a kormány a parlament elé terjeszti a veszélyhelyzet és a veszélyhelyzethez kapcsolódó jogszabályok meghosszabbítását 180 nappal

– olvasható a közleményben.