Tudósok és politikusok viszonya (iszonya) a Covidhoz világszerte

Egészséges fiataloknak 2022-ig kell várniuk a koronavírus elleni védőoltásra – állítja a WHO vezető tudósa ahogy más tudósok, szerint is az egészségügyi dolgozókat és a legnagyobb kockázatúakat kell  előre venni. Trump: “Immunis vagyok.”

Sok türelem kell még

Soumya Swaminathan jelezte, hogy a sok vakcinakísérlet ellenére a gyors, tömeges átoltásra még több mint egy évet várni kell.

“A legtöbb ember egyetért abban, hogy az egészségügyi dolgozóktól és más a frontvonalban dolgozókkal kell kezdeni az oltásokat,  de még ott is meg kell határoznia, hogy melyikük van a legnagyobb veszélyben, majd az idősek következnek és így tovább haladva.”

 

A teljes átoltottság egyenlőre csak álom

“Sok útmutatás fog megjelenni, de úgy gondolom, hogy egy átlagos embernek, egy egészséges fiatalnak 2022-ig kell várnia az oltás megszerzésére” – mondta a tudós.

Swaminathan azt reméli, hogy 2021-ig legalább egy hatékony vakcina lesz, de csak „korlátozott mennyiségben” lesz elérhető.

Ugyanakkor két reményteljes amerikai fejlesztést – a Johnson & Johnson és az AstraZeneca- biztonsági okol leállították.

Swaminathan figyelmeztetett, hogy az esetek számának növekedésével a halálozás is növekedni fog. “A halálozásszám növekedése mindig pár héttel elmarad a növekvő esetszámtól” – mondta. “Nem szabad  azzal áltatni magunkat, hogy csökken a halálozások arányszáma.”

Kitekintve

A globális fertőzések száma 38,4 millió, halálozásuk 1,09 millió. Az Egyesült Államok mindkét tekintetben vezet,  több mint 8 millió fertőzéssel és több mint 216 000 halálesettel.

Szemben a tudósokkal mindezek ellenére, Donald Trump szerda este választásinagygyűlést tartott Iowában, ahol ismét azt mondta, hogy „immunis” a vírussal szemben. “Immúnis vagyok, és nem adhatom át neked” – mondta a gyűlésen, hozzátéve, hogy14 éves fia, Barron,  észre sem vette, hogy átment rajt a vírus, mielőtt ismét negatívnak bizonyult , “azt sem tudta, hogy azt”.

Eközben Trump volt védelmiminisztere, James Mattis tábornok szerint Amerika nem kezelte jól Covidot. Azt mondta:

“A lényeg az, hogy láttuk, hogy a betegségre adott válasz sajnálatos módon átpolitizált és a költséges volt. (..) “Véresen borzasztó árat fizettünk érte.”

Vissza a WHO-hoz

A WHO Covid-19 különmegbízottja, Dr. David Nabarro szintén kritikusan fogalmazta meg a  véleményét, a Trump féle narratíváról:

„Elég nehéz mindenkit arra ösztönözni, hogy viselkedjen olyan módon, amely lehetővé teszi számukra, hogy mentesüljenek a vírustól, ha vannak közéleti személyek, akik hogy másképp viselkedhetnek. ”

Áll a Guardian egyik cikkében.

tudósok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük