Tünékeny román kamionok tarolják titokban a magyar szállítási piacot – feketefuvar felsőfokon

Transzcendens dolgok történnek a magyar közutakon. Rakomány nélküli kamionok sora érkezik hozzánk, amelyek azután  hogy, hogy nem eltűnnek szem elől, és sem a kamerák nem látják többet őket, sem a közúti ellenőrzések.

Jönnek szállítanak eltűnnek!

A román határon még üresen lépnek be az országba, de a nyugati határon már csak töredékük bukkan fel. Miközben a magyar fuvarozók amiatt kongatják a vészharangot, hogy a külföldi, főleg román kamionosok elveszik tőlük a munkát, az útdíjfizetési rendszer kamerái nem látnak megnövekedett külföldi kamionforgalmat.

A hazai exportfuvarok közel egyharmadát áron alul viszik el a román fuvarozók – írta nyáron a NiT Hungary fuvarozói érdekvédelmi szervezet, ahol már 2019 végén azt tapasztalták, hogy gyilkos árverseny indult a hazai piacon. Ez a koronavírus-járvány alatt csak rosszabb lett.

Most arra keresik a választ, hogy miért jönnek át a határon tömegesen üres kamionok és milyen útvonalon hagyják el az országot – írja a napi.hu.

“Itt a kutya temetője!”

A ponyvás szállítás esetén a magyar fuvarozók 0,85-0,9 eurós kilométerenkénti díjjal számolnak, míg a románok a magyar fuvarokra 0,5-0,75 eurós ajánlatokat tesznek, pedig nincs olyan eltérés a két ország fuvarozóinak költségelemeiben, ami ilyen markáns különbséget indokolna.

Eközben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kamerái nem láttak idén megnövekedett román felségjelzésű kamionforgalmat. A teljes kamionforgalom idén január és augusztus között 7 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019 hasonló időszakában. Ezen belül a román felségjelzésű kamionok aránya minimális mértékben, 0,67 százalékkal még csökkent is. A magyar kamionok aránya viszont 1,2 százalékkal emelkedett. Az első 8 hónapban az útdíj 20,32 százalékát fizették be román felségjelzésű tehergépjárművek úthasználata után, míg tavaly ugyanez az arány 20,44 százalék volt.

Cseles csávók piaca

a napokban egy ellenőrzés kimutatta, hogy 430 olyan olyan romám kamion érkezett be az országban, ami méréskor üresnek bizonyult, ám ebből a jelentékeny számból  később 70-et tudtak csak ismét ellenőrizmi az országba, hova tűnhetett a többi 270 hova tűnhetett? A válasz kézenfekvő:  az ilyen kamionok olyan útvonalat választanak, ahol elkerülik a kamerákat, a tengelysúly-mérő állomásokat és a kitereléses ellenőrzéseket, majd pedig felpakolva Szlovákia felé hagyják el az országot, ezért most megpróbálják feltérképezni a román kamionok teljes magyarországi tevékenységét.

kamionok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük