Nincs ok aggodalomra! Az ősz úgyszólván csak beoldalog, és nem rúgja ránk az ajtót. Csendes lehűlés jön az is csak néhány napra!

Ez van!

Péntekre az évszakos átlag köré csökken a hőmérséklet, véget ér a nyár az őszben. Északkeleten lesz a leghűvösebb, délnyugaton és a középső országrészben az enyhébb a délután. Az ország nyugati felén már csak gyenge, mérsékelt, keleten még erős északkeleti szél fúj. A reggeli órákban még lehet mérsékelt felhőzet a középső és délnyugati térség felett, a délnyugati határvidéken zápor is előfordul, de a délelőtt folyamán ott is kitisztul az ég. Országszerte napos, száraz idő várható.

Éjszaka keleten is mérséklődik, hajnalra legyengül a szél. Csillagfényes, kifejezetten hűvös idő várható. Hajnalban 10 fok alatti hőmérséklet lesz jellemző, néhol 5 fok alá is hűlhet a levegő.

Szombaton erősen fátyolfelhős, szűrt napsütéses idő várható. A kifejezetten hűvös, sőt hideg hajnalt követően kellemesen, az évszakos átlagnak megfelelően, illetve kissé már a felett alakul a hőmérséklet. Országszerte gyenge, vagy mérsékelt marad a légmozgás. Csapadékra nem kell számítani.

Éjszaka is eseménytelen idő lesz, az előző éjjelnél kissé már mérsékeltebb lehűléssel.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

péntek reggel 8 – 15,

péntek délután 19 – 25,

szombat reggel 6 – 9,

szombat délután 21 – 25,

vasárnap reggel 6 – 12 fok körül alakul.
– Vasárnap, hétfőn és kedden alapvetően napos, csapadékmentes, egyre melegebb, kellemes idő várható. Időről-időre megélénkül a délkeleti szél. Enyhülnek az éjszakák is.

Szerdán, csütörtökön is folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb időjárás, de már több lehet a felhő, és itt-ott előfordulhat kevés eső, záporeső is.

Orvosmeteorológia

Pénteken a keleti országrészben még erős északkeleti szél fúj, ott hidegfronti hatás érvényesül. Másutt gyenge, mérsékelt légmozgás mellett, számottevő fronthatás már nem terheli szervezetünket. Keleten, a kialakult hidegfrontra jellemző tünetek mint a fejfájás, ízületi panaszok, korábbi műtétek, valamint törések helyének fájdalma előfordulhat. Mindemellett sok napsütés várható, de az előző napokhoz képest hűvös lesz, különösen reggel. Célszerű rétegesen öltözködni, a szél ellen védő ruházatot is választani.

Szombaton enyhe melegfronti hatásra számíthatunk, szűrt napsütéssel. A frontra érzékenyek némi fejfájásra, fáradtságérzetre panaszkodhatnak. Egy-egy kávé, illetve egyéb koffein tartalmú ital elfogyasztása segíthet a frissességünk megőrzésében. Amennyiben ettől jóval komolyabb egészségügyi elváltozásokat tapasztalnak, forduljanak orvoshoz, mert lehetséges, hogy a betegség hátterében nem az időjárás áll. A reggeli órákban a hűvös idő miatt rétegesen, napközben már vékonyabban célszerű öltözködni. Esernyőre ezen a napon sem lesz szükség. A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas a levegőben, így az allergiás panaszok nem enyhülnek számottevő mértékben.

Forrás

ősz

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét