Tűzparanccsal a koronavírus ellen

Van egy ország, amely akárcsak Orbánia, a határon akarja megállítani a koronavírus támadását, ám úgy tűnik, velünk ellentétben nekik sikerül. De milyen áron?

Gyors reagálás

Észak-Korea, ahogy arról a Sputnik hírportál beszámol, szinte abban a pillanatban lezárta Kínával közös határát, ahogy januárban az első hírek szárnyra kaptak a vírusról.

Nagy áldozat volt ez a diktatúra részéről, hiszen az ország éppen, hogy csak elvegetáló gazdaságának fő donora éppen Kína. A döntés beláthatatlan károkat okozott, de tény, hogy még ma sincs -ha hinni lehet a híreknek- fertőzött az országban.

Félreértés ne essék,

Észak-Koreában nem egy egyszerű látszatintézkedés a határzár sok-sok kibúvóval. Ott éles tűzparancsot adtak ki a katonáknak, kötelességük fegyvert használni mindenkivel szemben, aki meg sértené a szigorú határzárat.

A határ mentén két kilométer széles biztonsági sáv is húzódik, ezzel is jelezve, hogy az ország vezetése a lehető legszigorúbban veszi a koronavírus miatt bevezetett kényszer intézkedést. Minderről a portál szerint  Robert Abrams, az amerikai erők koreai parancsnoka a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) egy online konferenciáján számolt be.

Észak Korea kettős szorításban

Az ország gazdaságát a vártnál is jobban megtépázta a döntés, hiszen most legalábbis egy időre, elveszti a gazdaság Kínát, a legfőbb donorállamát, miközben egyre inkább szorongatja a vezetést az a nemzetközi gazdasági szankció-rendszer, amit “atomprogramja miatt kell elviselnie” – állítja Adams.

A védekezés eddig legalábbis eredményesnek tűnik, hiszen az ország hírügynöksége mindössze egyetlen koronavírus-gyanús esetről számolt be.

A Kaesong városában koronavírusos tünetekkel küzdő személyről azt mondták, hogy Dél-Korea hibája, mivel a férfi három évvel ezelőtt illegálisan hagyta el az országot, és most július 19-én ugyanúgy tért vissza.

Azt nem részletezték, hogy az eset végül beigazolódott-e és hivatalosan Észak-Korea koronavírusosainak száma nulla maradt. A várost még három hétig bezárták, mivel a rendkívüli állapotot a maximális szintre emelték.

Dél-koreai adatok

Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a szomszédos Dél-Koreában több, mint 14 000 megerősített koronavírus-eset van, a COVID-19 halálos áldozatainak száma pedig közel 300-ra tehető.

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük