Connect with us

Kerítésen innen

Új hatóság a láthatáron, hogy az a fránya környezetvédelmi cucc ne állíthassa le az akkugyárak zavartalan működését

Új hatóság a láthatáron, hogy az a fránya környezetvédelmi cucc ne állíthassa le az akkugyárak zavartalan működését
Megosztás

Minden csak kormányakarat kérdése? Nagyon úgy fest, hogy Magyarországon igen. Új hatóság létrehozásáról értesülhetett, aki hétfőn belenézett a Magyar Közlöny legújabb kiadásába. Természetesen szükség volt helyettes államtitkárra is, nehogy „vezetetlen” legyen egy ilyen nemzetgazdaságilag iszonyú fontos hivatal, akinek jár a kialkudott apanázs is, ami havi 2 millió forint körül mozog.

Megoldják okosba….

Július elsejétől egy új környezetvédelmi hatóságot hozott létre a kormány, amely az eddigi elsőfokú-, illetve a másodfokú bírósági felülvizsgálati lehetőség között foglal helyet.

Ezzel gyakorlatilag az államigazgatás keretén belül lehet kezelni azt, ha egyik-másik fontos beruházás környezetvédelmi engedélyével hiányosságok vannak, vagy a környezeti hatásvizsgálatoknál probléma adódik.

Emlékeznek még a Samsung gödi, illetve az SK iváncsai gyára környezetvédelmi engedélye, illetve működése kapcsán kialakult szabálytalanságokra, amik miatt többször leállásra ítéltettek? Ezt az „akadékoskodást” védi ki a „nagy ötlet”.

A körítés sem semmi….

A közlemény

a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítésével magyarázza a változtatást, amelynek értelmében július elsejétől ismét van lehetőség kétfokú eljárásra a környezetvédelmi hatósági ügyekben.

Ez azt jelenti,

hogy az országos másodfokú szerv a bírósági felülvizsgálat előtti előzetes jogorvoslati fórumként szolgál, létrejöttével az államigazgatás keretein belül folytatható le a másodfokú eljárás.

Úgy magyarázza a közbeiktatott hatóság szerepét a közlemény, hogy

a hatóság az eljárások gyors lefolytatásával, valamint a szükséges szakkérdések vizsgálatával és rendezésével az elsőfokon kiadott engedélyek hiányosságait úgy pótolja, hogy az nem jár együtt a hazánk versenyképessége szempontjából fontos beruházások hosszú időre való ellehetetlenülésével.

Új műsorhoz új férfi kell…

A másodfokú hatósági jogkört az Energiaügyi Minisztériumon belül önálló helyettes államtitkárság látja el. A közlemény rögzíti:

„A Környezetvédelmi Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság hatáskörébe tartozik az előzetes és környezeti hatásvizsgálatokat érintő, valamint az integrált környezethasználati elsőfokú engedélyekkel szemben benyújtásra kerülő fellebbezések elbírálása. Emellett az egységes hatósági gyakorlat kialakítása érdekében felügyeleti jogkörrel rendelkezik az elsőfokú környezetvédelmi hatóságok felett”.

A tárca új szervezeti egységét dr. Simon Attila István környezetvédelmi hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár vezeti, aki

  • 2010-2013 között a Vidékfejlesztési Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára,
  • 2013-2014 között jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára,
  • 2014-től 2015-ig a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt.
  • 2015-től a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkáraként, majd a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkáraként,
  • 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett

– zárul a közlemény.

Szerző