Új Kolodko-szobor: Füles a Müpánál

Fejhallgatót ábrázoló zenélő szobor várja ezentúl a Müpa látogatóit, az intézmény bejáratánál elhelyezett Kolodko Mihály-alkotás a Füles fantázianévre hallgat.

A fejhallgatót ábrázoló bronz alkotásból folyamatosan szól a zene

Tzenöt mű csendül fel, köztük Beethoven C-dúr zongoraversenye Vásáry Tamás előadásában vagy Richard Strauss Négy utolsó éneke Rost Andrea tolmácsolásában, de Palya Bea és Avishai Cohen is megszólal a szoborból.

Az idén nagykorúvá érett Müpa 18. születésnapja alkalmából lepte meg a különleges alkotással közönségét. Kolodko Mihály alkotása üzenetet is hordoz: az épület előtti főlépcső korlátjára elhelyezett szobor minden zene- és kultúrarajongót arra biztat, hogy fejhallgatóját, napi gondjait hagyja a falakon kívül, mert a Müpában semmihez sem fogható élő zenei élményt kap. 

Kolodko Mihályt szerethető köztéri szobrai tették országszerte ismertté és népszerűvé. Alkotásai a street art (utcaművészet) hagyományába illeszkednek.

Az első szobrocskák a művész szülővárosa, Ungvár közterületeire kerültek ki, később Budapesten is megjelentek alkotásai, jelenleg már több mint harminc Kolodko-szobor található a fővárosban. 

Kolodko több műve is az 1970-es, 1980-as évek magyar rajz- és bábfilmfiguráit – a Főkukacot A nagy ho-ho-horgászból, Mekk Eleket vagy a kockásfülű nyulat – elevenítik meg, de készített már zenei témájú alkotásokat is.

A Liszt Ferencet ábrázoló szobrok a világ négy különböző városában, többek között Budapesten is megtalálhatók, Bartók-szobrai pedig a kárpátaljai Ungváron és Nagyszőlősön kaptak helyet.

Új Kolodko-szobor került október 23-ra az Ötvenhatosok terén