Költők futása, Versmaraton és Versünnep

Április 1-jén rendezik meg idén a költészet napi Versmaratonhoz kapcsolódva a Költők futása elnevezésű programot a főváros IX. kerületében, a Ferenc téren.

A költőkhöz bárki csatlakozhat, aki szeret futni, vagy szeretne találkozni kortárs költőkkel

Az Írott Szó Alapítvány, a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és az MTVA tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Versmaratont, amelynek első programja a 2016 óta hagyománnyá vált Költők futása lesz.

A Versmaraton népszerű kísérőrendezvényén Az év versei 2023 antológiában szereplő költők vesznek részt, és egymást váltva futják le a maratoni távot. A futást megafon segítségével a költők maguk közvetítik, ezzel is vidám pillanatokat szerezve a résztvevőknek. 
    
Az idei programon Falusi Márton, Filip Tamás, Halmosi Sándor, Király Farkas, Kürti László, Léka Géza, Mechiat Zina, Murányi Zita, Rónai Balázs Zoltán, Sebestyén Ádám, Székelyhidi Zsolt, Viola Szandra és Zsille Gábor vesz részt.

Április 11-én, a költészet napján rendezik meg a Versmaratont

69 költő tizenkét órán át olvassa fel verseit Budapesten, a Márványteremben.

10–11 óra: Géczi János, Iancu Laura, Kopriva Nikolett, Kürti László, Lázár Balázs, Vörös István

11–12 óra: Both Balázs, Lajtos Nóra, Miklya Zsolt, Vári Fábián László, Zalán Tibor

12–13 óra: G. István László, Kemény István, Mezey Katalin, Murányi Zita, Z. Németh István

13–14 óra: Csillag Tamás, Fenyvesi Ottó, Kulin Borbála, Lackfi János, Péntek Imre, Székelyhidi Zsolt

14–15 óra: Jenei Gyula, Léka Géza, Petőcz András, Rónai Balázs Zoltán, Sántha Attila, Villányi László

15–16 óra: Bán-Horváth Veronika, Czigány György, Farkas Wellmann Éva, Fekete Vince, Jász Attila, Sütő Csaba András

16–17 óra: Fecske Csaba, Kovács István, Rózsássy Barbara, Serfőző Simon, Tóth Erzsébet

17–18 óra: Király Farkas, Korpa Tamás, L. Móger Tímea, Tolvaj Zoltán, Végh Attila, Viola Szandra

18–19 óra: Báger Gusztáv, Halmosi Sándor, Lázár Kinga, Payer Imre, Szabó Fanni, Tomaji Attila

19–20 óra: Filip Tamás, László Noémi, Mechiat Zina, Méhes Károly, Szentmártoni János, Wirth Imre

20–21 óra: Győri László, Kodolányi Gyula, Novák Valentin, Rékai Anett, Turczi István, Völgyi Anna

21–22 óra: Bék Timur, Falusi Márton, Gulisio Tímea, Karácsonyi Zsolt, Regős Mátyás, Sebestyén Ádám

A magyar költészet napján tartják a Versünnep 2023 döntőjét

A magyar költészet napján tartják a Versünnep 2023 döntőjét, a versenyprogramra jelentkezett hivatásos előadóművészek nyilvános elődöntőjét április 3-án és 4-én tartják a Budapesti Operettszínházban, a szintén nyilvános döntőre pedig április 11-én kerül sor a Nemzeti Színházban.

A 17 éve működő Versünnep Alapítvány idei eseménysorozatát Reszket a lelkem, mert eszembe jutottál címmel hirdette meg. Hivatásos színművészek, előadóművészek és képző intézmények hallgatói, valamint iskolák, civil közösségek, amatőr előadók és formációk négy kategóriában indulhattak, Vers- és prózamondás, Énekelt vers vagy versmegzenésítés, Képző és/vagy filmművészeti alkotás, valamint Táncművészeti alkotás kategóriában. Az év elején meghirdetett versmondó versenyre harminc hivatásos előadóművész jelentkezett határon innen és túlról.

Versmaraton

A versenyre kizárólag magyar költők művével lehetett nevezni, a hivatásos előadóművészek esetében a művek között az idei irodalmi évfordulós szerzők, Petőfi Sándor, Madách Imre, Szendrey Júlia vagy Kormos István valamelyik versének is kellett szerepelnie. A számos értékes díj mellett az első helyezett 600 000 forint pénzjutalomban részesül, valamint Párkányi Raab Péter, Kossuth-díjas képzőművész Versünnep kisplasztikájával lesz gazdagabb.

Az elődöntő és a döntő zsűrielnöke Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész lesz

A grémium munkájában mellette Csomor Csilla színművész, Erős Kinga, kritikus, szerkesztő, Géczy Dávid filmrendező, Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, Méhes László Jászai Mari-díjas színművész, tanár, rendező, Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a Versünnep 2022 fődíjasa, valamint Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész vesz részt.

A Versünnep elődöntője és döntője is nyilvános és ingyenes, a döntőn való részvétel azonban regisztrációhoz kötött, a regisztrációkat a versunnep@gmail.com címre várják.

A döntőt online is figyelemmel kísérhetik az érdeklődők a Versünnep közösségi oldalán

A kiemelt képen: Székelyhidi Zsolt író, zeneszerző fut a Költők futása című rendezvényen a budapesti IX. kerületi Ferenc téren 2019. április 6-án. A költészet napi Versmaratonhoz kapcsolódó eseményen költők futottak váltóban negyvenkét kört a tér körüli futópályán. Fotó: MTI/Mónus Márton