Connect with us

Egészségünkre!

Újabb lépés az epilepszia gyógyítása útján

Megosztás

A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepszia okozta rohamait Angliában.2015-ben egy felmérés szerint 39 millió epilepsziás beteg volt ismert. A 20 éves kor fölötti népesség 1%-a, a 75 éven felüliek 3%-a epilepsziás.

Új utakon?

A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a gyermek korábban súlyos, naponta néha több százszor visszatérő rohamainak száma azóta 80 százalékkal csökkent.

Az eszköz

A műtétet a londoni Great Ormond Street gyermekkórházban végezték kísérleti beavatkozásként.
Az eljárás során a BBC ismertetése szerint egy 3,5 négyzetcentiméter területű, 0,6 centiméter vastagságú elektromos jeladót ültettek a fiú koponyájába. Ez az eszköz elektródák révén folyamatos áramimpulzusokat küld a gyerek agyának mélyére, arra a területre, ahonnan az epilepsziás rohamokat okozó abnormális elektromos aktivitás ered.
Az eszköz feladata ezeknek a normálistól eltérő elektromos jeleknek a blokkolása vagy terjedésük megakadályozása.
A fiú koponyacsontjához erősített jeladóból két elektróda vezet az érintett agyi területre; behelyezésük hibahatára nem egészen egy milliméter volt.

Kórtörténet

A súlyos, nem egyszer eszméletvesztéshez és légzésleálláshoz vezető rohamok a fiú hároméves korában kezdődtek, és az orvosok Lennox-Gastaut tünetegyüttest diagnosztizáltak. Ez az epilepszia olyan formája, amelyre rendszerint nem hatnak a hagyományos kezelési módok.
A műtéti stábot vezető gyermekidegsebész, Martin Tisdall a BBC-nek elmondta: a beavatkozás remélhetőleg lehetővé teszi annak megállapítását, hogy az agy mélyén eszközölt stimulációval hatékonyan lehet-e kezelni az ilyen súlyos epilepsziatípusokat.
A világon most elsőként alkalmazott eljárás egy szélesebb kutatási program része, amelyben a Great Ormond Street kórház mellett a University College London egyetem, a King’s College egyetem klinikája, valamint az Oxfordi Egyetem vesz részt.

Ezeket olvasta már?

epilepszia

 

Szerző