A Biztonsági Tanács ezzel válaszolt a legutóbbi rakétatesztre. Az Egyesült Államok által készített állásfoglalás mellett szavazott az észak-koreai rezsim fő kereskedelmi partnere, Kína is.
[mnky_ads id=”3427″]
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek este döntött arról, hogy újabb, szigorúbb szankciókat fogad el Phenjannal szemben.

A tizenöt tagú testület egyhangúlag szavazta meg a határozatot, aminek értelmében az észak-koreai finomított kőolaj-termékek exportját az eddiginek a tíz százalékára kell csökkenteni. A javaslatot Kína és Oroszország, a BT két, vétójoggal rendelkező tagja, egyben Észak-Korea két legfontosabb kereskedelmi partnere is megszavazta.

Rendelkeztek arról is, hogy a külföldön dolgozó észak-koreaiaknak két éven belül haza kell térniük. A világ egyik legelzártabb országa számára az ő keresetük eddig fontos valutaforrást jelentett.

Elemzők szerint a szankciók érzékenyen fogják érinteni az észak-koreai gazdaságot.

Phenjan november 29-én jelentette be, hogy sikeresen tesztelt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amivel akár az Egyesült Államok területét is elérheti.

Washington először 2008-ban vezetett be szankciókat a kommunista országgal szemben. Azóta az ENSZ és az Európai Unió is hasonló intézkedésekről döntött.

Az eddigi büntetőintézkedések nem érték el hatásukat, Észak-Korea a nemzetközi közösség elítélése ellenére folytatta nukleáris programját.

Trump szerint a világ békét akar

“A világ békét akar, nem halált!” – kommentálta legkedvesebb felületén, a Twitteren az Észak-Korea ellen elrendelt új, szigorúbb szankciókat Donald Trump amerikai elnök.

(Forrás: Euronews, 444)
[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét