Sorting by

×

Újra van magyar Oscar-dijas

A BAFTA után az Oscar-díjat is megkapta Sipos Zsuzsanna Denis Villeneuve filmje a Dűne című film berendezőjeként (set decoration), megosztva a díszlettervező (production design) Patrice Vermette-tel – derült ki vasárnap este az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 94. díjátadó ünnepségen, amelyet a Los Angeles-i Dolby Theaterben tartanak.

Oscart termett az éjszaka

Köszönöm. Thank you – mondta  Sipos Zsuzsanna, amikor  meghatódva a pódiumon a mikrofonhoz lépett az Oscar-díjával.

Ebben a kategóriában és még hat másikban a gála hivatalos kezdete előtt osztották ki az Oscar-díjat, a Dűne hatnál tart, elnyerte a legjobb zenéért, hangért és vágásért, a legjobb vizuális hatásokért és a legjobb operatőri munkáért járó arany szobrocskát is. A film zeneszerzője az a Hans Zimmer, aki a turnéja miatt nem tudta személyesen átvenni az elismerést, a lánya ébresztette miatta Amszterdamban ottani idő szerint éjjel kettőkor.

40 év, 4 Oscar

Szabó István Mefisztója nyitotta 1982-ben a magyar Oscar-díjak sorát,  majd hosszú szünet után Nemes Jeles László 2016-ban a Saul fiával a legjobb külföldi filmért, Deák Kristóf 2017-ben a Mindenkvel 2017-ben a legjobb élő szereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat nyerte el, így Sipos Zsuzsannáé azt jelenti, hogy az utóbbi  hat év leforgása alatt három magyar is megkapta a legnagyobb elismerést az amerikai filmakadémiától.

Denis Villeneuve a Dűne jelentős részét Magyarországon, az etyeki Origo filmstúdióban forgatta, ahol legutóbbi filmjét, a Szárnyas Fejvadász 2049-et is, amelyen szintén Sipos Zsuzsannával dolgozott

-írta meg a Népszava még az éjjel.

 

Kapcsolódó

oscar

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.