Vaskézzel a bulinegyedbe! – Erzsébetváros bekeményít

Erzsébetváros önkormányzatától sok éve követelik a lakók, hogy rendezze a bulinegyedben kialakult áldatlan állapotot. Az eddigi vezetés folyamatosan negligálta a nagyon is jogos igényt. Az új polgármester, Niedermüller Péter és csapata megválasztása után szinte azonnal megkezdte a “reform” kidolgozását, aminek első igen szigorú változatát most fogadta el a belső-erzsébetvárosi döntés-előkészítő munkacsoport.

Főszabály: záróra éjfélkor

Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester –aki a munkacsoport vezetője is-  úgy nyilatkozott a Népszavának:

“A főszabály mindenképp az éjféli záróra lesz, ez alól csak azok a vendéglátóhelyek kaphatnak mentességet, amelyek teljesítik a szigorú kritériumrendszer feltételeit. Ezek közé tartozik egyebek mellett, hogy a szórakozóhelyek este tíz és reggel nyolc óra között nem végezhetnek göngyölegmozgatást, áruszállítást, éjfél után pedig – ha nyitva tartanak – mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük mellékhelyiségeiket. A WC-használati lehetőségre a vendégek, turisták figyelmét is fel kell hívni egységesített, jól láthatóan elhelyezett piktogramokkal.”

Ezzel még messze nincs vége a megszorításoknak,

amelyek szinte kivétel nélkül a belső-Erzsébetváros ismét élhetővé tételét szolgálják.

  • A közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében összehangolt ellenőrzéseket vezetnek be, a szórakozóhelyeknek pedig erre vonatkozó intézkedési tervet is ki kell dolgozniuk.
  • Kötelező lesz legalább egy embert felvenni, hogy megakadályozza,  a vendégek utcai alkoholizálását,
  • A zajterhelés visszaszorítása érdekében egy csúcslimiternek nevezett zajmérő eszköz felszerelését is kötelezővé teszik, sőt, a vendéglátóhelyeknek egy akusztikai szakértő igazolását is be kell majd mutatniuk.
  • Teraszokon, nyílt nyílászárók mellett éjszaka az eddigi szabályok szerint sem lehetett volna zajongani, ennek betartására is fokozottabban ügyelnek majd.
  • Egy forgalomszámláló berendezést is bevetnek a vendéglátóhelyeken, és egyszerre csak annyi vendég tartózkodhat majd egy adott térben, amennyi a katasztrófavédelem előírásainak megfelel.
  •  Naponta legalább egyszer – lehetőleg a kora reggeli órákban – magasnyomású takarítóeszközzel kell, a vendéglátó helyeknek, megtisztítaniuk az előttük lévő járdaszakaszt, és a kommunális hulladék elszállításáról is gondoskodniuk kell.
  • Ezzel összefüggésben – a környezetvédelem érdekében – éjfél után megtiltják a műanyagpoharak használatát.

Az engedélyt évente kell megújítani!

“A tájékoztatás érdekében hamarosan egy plakátpályázatot is hirdet az önkormányzat, amire elsősorban művészek, grafikusok jelentkezését várják. Több témát – például vandalizmus, szemetelés – kell majd feldolgozni, s ha a pályázat sikeres lesz, nemcsak a köztereken, hanem a vendéglátóhelyeken belül is kihelyezik majd a plakátokat.”

Azok a vendéglátóhelyek, amelyek megfelelnek az előírásoknak, egy évre kaphatnak engedélyt az éjfél utáni nyitva tartásra, vagyis az engedélyt évente meg kell újítaniuk.

A szankcióknál a fokozatosság elve érvényesül: ha valamelyik szórakozóhely megsérti a kritériumrendszer előírásait, először figyelmeztetik, másodszor pénzbüntetést kap, harmadik lépésként hétvégi időszakra, minimum három napra azonnali bezárásra kötelezik, legvégső esetben pedig visszavonják az éjfél utáni nyitva tartásra jogosító engedélyét.

Ujvári-Kövér Mónika a lapnak azt mondta, hogy az önkormányzat, a lakosság, a civil szervezetek és az érintett vendéglátósok képviselőiből álló döntés-előkészítő munkacsoport mintegy 99 százalékos egyetértéssel szavazta meg a szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartását szabályozó kritériumrendszert. Az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője, Szikszai Sándor úgy véli: ha mindezt sikerül betartatni, az jelent majd igazi előrelépést. A témában hamarosan lakossági fórumot is tarthatnak – fejeződik be a Népszava cikke.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük