Kisebbfajta csoda kellene  Dudás Gergely  álma az első magyar közfinanszírozott portál megalapításához.  Úgy tűnik, nem jön össze a kellő civil előfizető, szám így a Politis.hu-t nem sikerül tető alá hozni. Legalábbis nem itt és nem most.

Oligarcha mentesen

Dudás Gergely mert nagyot álmodni. Több évtizedes alkalmazott újságírói lét után úgy döntött, létrehozza az ország első, oligarchamentes és pártoktól független portálját. November közepén jelentette be, hogy Politis.hu néven indít tisztán közéleti, csak előfizetők számára elérhető híroldalt. Az Index.hu volt főszerkesztője elmondta: a portál akkor rajtol, ha összejön 30 ezer előfizető. A tervek szerint 30 fős, profi stáb dolgozik majd a site-nál, és lesznek vidéki tudósítók is.

Az eredeti tervek szerint az oldal éves előfizetési díja 10 ezer forint lesz (33 euró), de ez csak az alap, egy magánszemélynek, emellett még több konstrukció is elérhető. A legnagyobb -cégeknek, szervezeteknek szóló  -csomagban 500 előfizetést lehet vásárolni, igaz ezért már 16500 eurót kell fizetni. A rajtot jövő tavasszal tervezik – adta hírül az mmonline.hu.

Dudás Gergely az új kiadványt bemutató videóban beszél arról is, hogy miért hagyta ott az Index.hu-t.

„Azért mondtam fel néhány hónappal ezelőtt, mert elegem lett abból, hogy küzdenünk kell az újságírói értékekért, az alapelveinkért, a minőségért. Elegem lett abból, hogy a mi hitelességünket kezdi ki a hirdetői befolyás. És elegem lett abból, hogy minket sároz be a tulajdonosi háttér. De nem csak így működhet a média”.

Az első csalódás

A minuszos.blog.hu napról napra követi a Politis.hu kampányának állását. Mint írják, már az első napokon látszott, hogy a napi 16.500 euró nem jön össze, és az elő hét után már látni lehetett, hogy napról napra csökken az új előfizetők száma. (A 16.500 úgy jött ki, hogy a célként kitűzött 990 000 eurót elosztották a kampány hosszával, azaz 60 nappal.) Az első két hét 55 ezer eurója csalódás.

A kudarcnak egyébként számos oka lehet – vélekednek a Mínuszosnál. Magyarországon még mindig nagyon kevesen fizetnek online tartalomért. Ráadásul a Politis esetében egy még nem létező médiumra próbáltak előfizetőket gyűjteni, azaz az előfizetőknek nem csak a pénzüket kellett megelőlegezniük, hanem a bizalmukat abban, hogy az új orgánum a jövő évi választások után tényleg színvonalas tartalmat fog előállítani.

Talán jobb lett volna elindulni, és a megszerzett bizalomra építeni az előfizetők gyűjtését. További ok lehet, hogy Dudás Gergely annak ellenére, hogy az Index,hu főszerkesztője volt, kevéssé ismert az olvasók között. Egyszerűen nincs olyan olvasótábora, s közel sem sem olyan karizmatikus, mint például a kormánypárti sajtóban Bayer Zsolt, vagy a független oldalaknál Új Péter, vagy Tóta W. Árpád.

A bejelentésnél Dudás Gergely megjegyezte azt is, hogy ha nem jön össze a hátralévő két hónapban a 30 ezer előfizetés, akkor az addig jelentkező visszakapják a befizetett összeget.

Egyszer volt egy… Soós Eszter Petronella – Bartus Tamás: A mégiscsak szociáldemokrata

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here