10 éve mészároltak le hat romát a magyar rasszista sorozatgyilkosok

Kilenc településen, hat halálos áldozatot követelt valamint 50 személyi sérülést okozott a 2008 és 2009 –es években az egyik legaljasabb rasszista sorozatgyilkosság.

A többségi társadalom néhány tagja és romák próbálják életben tartani az áldozatok emlékezetét. Nem titkolt cél figyelmeztetni mindenkit, hogy a gyűlölet fizikai agresszióhoz vezethet.

Az idei évben is megszervezik, a 2011 óta már hagyománnyá vált   Február 23.-i  megemlékezéseket, a rasszista sorozatgyilkosság áldozatai emlékére.

“Az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán hajtottak végre támadást. A kislétai és a tiszalöki bűncselekménynek egy-egy, a nagycsécsinek és a tatárszentgyörgyinek két-két halálos áldozata volt.” (Forrás:hvg.hu)

Ott a helyed!

Idén a Fővárosi Roma Önkormányzat és az Ide Tartozunk Egyesület szervezésében méltóságteljes főhajtással adózik minden áldozat emléke előtt.

A megemlékezés helye: az Országgyűlés Irodaháza (Képviselői Irodaház) és a Jászai Mari tér közötti park , ideje: 2018. február 23. 17 óra

Beszédet mond:

Daróczi Ágnes – roma polgárjogi aktivista

Csóka János – a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Hidvégi-B. Attila – a Rom Net főszerkesztője

Setét Jenő – polgárjogi aktivista, az Ide Tartozunk Egyesület elnöke

Ne feledjük a mindennapokban  sem a szolidaritást. A hétköznapi életünkben is éljük meg  ezeket az alapvető értékeket. Meg kell tanulnunk levetni magunkról a közöny ruháját.

Ami velük megtörtént az mindenki ügye, a tiéd az enyém az egész társadalomé.

Egy hozzászólás itt: “10 éve mészároltak le hat romát a magyar rasszista sorozatgyilkosok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük