2-3 ezer milliárd forint tűnt el a közbeszerzések miatt Orbán kormányzása alatt

Főleg az EU-s támogatásokkal volt nagyvonalú az állam a közbeszerzések közben az elmúlt nyolc évben.
[mnky_ads id=”3390″]
A Corvinus egyetemen működő Korrupciókutató Központban több mint 150 ezer, 2009 és 2016 közötti közbeszerzést vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy akár a paksi bővítés árát is eléri az az összeg, ami e nyolc év alatt elfolyhatott.

A közbeszerzések átlagosan 15-24 százalékkal lehettek túlárazottak, és ez azt jelenti, hogy 2090 – 3300 milliárd forint között lehet az az összeg, amit feleslegesen fizetett ki a magyar állam. Vagy másképpen fogalmazva: ennyi pénzt rakhattak el a győztesek a reális munkadíjukon felül, állami segítséggel.

A kutatók arra jutottak, hogy 2009-től 2015-ig csökkent a verseny a közbeszerzéseken, vagyis kevesebben jelentkeztek, jelentkezhettek egy-egy kiírásra. Nyilván legtöbbször csak a haveri kör indult eséllyel. A legnagyobb túlárazásokat az IT-szektor beszerzéseinél találtak.

2016-ban a közbeszerzések 28 százalékánál csak egyetlen jelentkező volt, ami magas korrupciós kockázatra utal. (Nyugat-Európában legfeljebb a közbeszerzések 12 százalékánál fordult elő ilyen.)

A  Fidesz kormányzása óta jelentősen ritkult a valódi verseny

Az is világosan látszott, hogy ahol valódi verseny volt, ott fordulhatott elő, hogy végül olcsóbban úszta meg az állam, mint amire számított. Az ilyen esetek azonban a Fidesz kormányzása óta jelentősen ritkultak.

A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy az EU-s pénzek beáramlása lényegesen növelte a magyarországi korrupciót.

(Forrás: 444)
[mnky_ads id=”3390″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük