Egyfajta intézményes válság alakulhat ki az Európai Unióban

Nehézségekbe ütközhet az Európai Bizottság következő elnökének megválasztása, ha az Európai Parlament (EP) az uniós tagállamok kormányainak esetleges elutasítása ellenére is kitart amellett, hogy az úgynevezett csúcsjelölti rendszert kell alkalmazni a 2019-es uniós tisztújításkor is – jelentette ki csütörtökön Martin Selmayr, a brüsszeli testület vezetőjének kabinetfőnöke.

Lehetséges, hogy Junckernek tovább kell majd maradnia

Selmayr a Le Soir című belga újságnak adott interjújában figyelmeztetett, hogy egyfajta intézményes válság alakulhat ki az Európai Unióban, ha nem sikerül jövőre megállapodni a bizottság elnökének személyéről és megválasztásának módjáról.

A német politikus elképzelhetőnek tartja, hogy ebben az esetben ki kell tolni a Jean-Claude Juncker elnök vezette bizottság mandátumát, amíg nem tudnak megoldást találni. „Lehetséges, hogy Junckernek tovább kell majd maradnia” – fogalmazott.

Csúcsjelölti rendszer

Hozzátette, az Európai Parlament jövőbeli összetétele is bizonytalanságra ad okot. „A populisták mindenütt erősödnek, Emmanuel Macron francia államfő hívei pedig nem támogatják a csúcsjelölti rendszert. Meglátjuk, hogy melyik párté lesz a parlamenti többség” – mondta.

A 2014-ben először kipróbált csúcsjelölti rendszer keretében az európai pártok megnevezik a saját listavezetőiket, akiket az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölnek, és a parlament a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének megválasztásáról szavaz elsőként. Az ellenzők szerint azonban az EP ezzel elbitorolná a tagállami jogköröket, mivel az uniós alapszerződés az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsra ruházza a jelöltállítás jogát, akit a parlament választ meg.

Állásfoglalásában az EP februárban leszögezte: készek elutasítani azon jelölteket a bizottság elnöki posztjára, akik egyik pártcsaládnak sem voltak listavezetői.

Selmayr, akit sokan buldózernek hívnak

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy a testület főtitkára március 1-jén nyugdíjba megy, helyére pedig Martin Selmayrt nevezte ki a biztosi testület. A döntés nyomán az egyesek által „buldózerként” jellemzett Selmayr a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül kulcspozícióban marad a bizottságban.

A váratlan kinevezést sokan bírálták Brüsszelben, mondván, hogy a vezető pozíciók betöltői között jelentősen felül vannak reprezentálva a németek. Rámutattak, hogy az Európai Parlamentnek és az EU külügyi szolgálatának is német a főtitkára. „Meg kell őrizni a nemzetek egyensúlyát, három német túl sok” – mondta egy névtelenséget kérő uniós diplomata.

Selmayr az interjúban visszautasította azon állításokat, amelyek szerint gyakorlatilag nem Jean-Claude Juncker, hanem a háttérből ő vezeti az Európai Bizottságot. „Alábecsülik Juncker politikai erejét, akik azt hiszik, hogy én hozom a döntéseket” – szögezte le a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett, Juncker jobbkezének tartott német jogász.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük