Az Európai Bizottság fel kívánja gyorsítani az Európai Innovációs Tanács (EIC) létrehozását, ezzel segítve, hogy Európában megszűnjön az innovációs szakadék. A program keretében négy magyar kis- és középvállalat (kkv) is támogatást kap – közölte az uniós bizottság hétfőn.

Uniós támogatás az ígéretes vállalkozásoknak

A tájékoztatás szerint a cél megvalósítása érdekében az EIC azonosítani és finanszírozni fogja a legígéretesebb európai induló vállalkozásokat és kkv-kat. A kezdeményezés kísérleti szakaszban jár, az EIC a tervek szerint 2021-től – az új uniós kutatási és innovációs keretprogram, az Európai horizont égisze alatt – működik majd teljes körűen.

Carlos Moedas kutatásért, innovációért és a tudományért felelős biztos bejelentette, a tanács kísérleti szakaszának hátralévő két évében több mint 2 milliárd euró (mintegy 640 milliárd forint) összegű finanszírozásban részesülnek kezdeti szakaszban járó és kiforrottabb kezdeményezések.

Elmondta, hogy az Európai Bizottság pályázati felhívást tesz közzé azzal a céllal, hogy vezető innovátorok felügyeljék az EIC kísérleti projektet, és készítsék elő a tanács teljes körű működését.

38,4 milliárd forint

Tájékoztatott arról is, hogy a legfrissebb, hétfőn közzétett támogatási döntések értelmében 68 induló vállalkozás és kis- és középvállalkozás – köztük négy magyar kkv – összesen 120 millió euró (mintegy 38,4 milliárd forint) összegben kap támogatást az EIC jóvoltából.

A négy magyar kedvezményezett cég a budapesti Martin and Co Kft., a dunaújvárosi Pentele Mezőgazdasági Zrt., a felsőzsolcai Stringbike Kft., valamint a gödöllői EL-CO TECH Elektromos-Kommunikációs Technológiák Kft.

Az Európai Bizottság hamarosan pályázati felhívást tesz közzé programmenedzserek számára, akiknek az lesz a feladatuk, hogy gyakorlati támogatást nyújtsanak a finanszírozásban részesített projektek megvalósításához – tette hozzá az uniós biztos.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét