Városi kurír
A napi fontos.

700.000 magyar nyugdíjast fenyeget a halálos kór

Addig szeresse, beszéljen vele, figyeljen rá, amíg van kire.....

0 2 197

Az a hír, ami úgy kezdődik, hogy “egy kutatás kimutatta” sokakban ellenérzést kelt. Ha sok esetben jogos az averzió, ne általánosítsunk. Az alábbiakat is igazolják kutatások, de elég csak körbenéznünk és pontosan tudhatjuk, érthetjük, hogy sajna ez esetben nem kamu hírről van szó. Ez a magyar valóság.

Magyarországon csaknem 700 ezer 65+ éves ember él egyedül.

Köztudott, hogy a társadalmi elszigeteltség, azaz a magány öl, több súlyos betegség kockázatát is növeli a huzamosabb egyedüllét.

Az Európai Unióban Magyarországon van a legnagyobb különbség a 65 vagy annál idősebb, egyedül élő férfiak és nők száma között

– derült ki az Eurostat friss jelentéséből.

A hivatalos statisztikák szerint 2017-ben hazánkban a 65 éves, vagy idősebb nők 46 százaléka egyedül élt, míg az ugyanilyen korú férfiak csupán 20 százaléka. A különbség 26 százalékos, amivel sereghajtók vagyunk. Az EU-s átlagkülönbség egyébként 20 százalékos, de a listavezető Észtországban csupán 7 százaléknyit mértek.

Halálos veszélyben vannak

Az európai statisztikákból az is kiderült, hogy pontosan hány idős magyar élt egyedül a vizsgált időszakban:

a 65 éves vagy idősebb nők közül 507 000-en, míg a férfiak közül 137 500-an élnek egyszemélyes háztartásban.

Összesen tehát a magány közel 700.000 idős magyart érint

És ha ez önmagában nem lenne elég szomorú, egy korábbi kutatás eredményei szerint a magány öl. Ez olyannyira nem túlzó kijelentés, hogy a kutatásban közzétett eredmények szerint

a társadalmi elszigeteltség 39 százalékkal növeli a stroke, 50-el pedig a korai halálozás esélyeit.

A Helsinki Egyetemen végzett, hét éven át tartó kutatás egyértelművé tette a kapcsolatot a szegényes társadalmi érintkezés és a korai elhalálozás között. Az eredményekből az is kiolvasható, hogy leginkább azok veszélyeztetettek az egyedülléttől, akiknek korábban volt már valamilyen szív- és érrendszeri betegsége.

A magány okozta megbetegedéseket tehát egyáltalán nem szabad elbagatellizálni, hiszen a kutatásból az is kiderült, hogy már az első szívroham kialakulási esélyei is 43 százalékkal megdobja az egyedüllét.

Kutatásaink egyértelműen rávilágítottak a korai halálozás és az alacsony társadalmi érintkezés közötti kapcsolatra. Ezáltal pedig felfedtük azt is, hogy a szociális elszigeteltségnek stroke-ot, illetve szívrohamot átélt betegeknél negatívabb kimenetelű prognózisa lehet

– mondta el akkor Christian Hakulinen kutatásvezető, aki szerint leginkább a hosszabb ideje komolyabb betegségekben szenvedő, idős emberek vannak a legnagyobb veszélyben.

Forrás

A kór, ami ellen nem véd meg a kerítés

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ