Connect with us

Kerítésen innen

Ha 55-64 év közötti vagy, „alacsonyabb hozzáadott értékű” munkásnak néznek?

szuletesnap
Megosztás

Nem tudni miből vonta le az M1-en megszólaló, hogy aki elmúlt 55 éves, az automatikusan az elhülyülés mezejére lép és csak akkor alkalmas további munkavégzésre, ha képzésre jár. 

Tévedés tévedés hátán…

Az 55-64 éves korosztály foglalkoztatásában még sok tartalék van, őket képzésekkel, továbbképzésekkel lehetne jobban bevonni a munkaerőpiacra

– mondta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Ez úgy baromság, ahogy van

Nem azért kicsi az idősebb munkavállalók alkalmazásának az aránya, mert alkalmatlanokká válnak, ahogy elfújják a szülinapi tortájukon az 55 gyertyát, hanem, mert a munkaadók idegenkednek ezt a korosztályt alkalmazni. Az okot egészen másban kell keresni.

Manapság nem a szakértelem a meghatározó,

sokkal inkább a feltétlen lojalitás, az alakíthatóság, a szabálykövetés az elsőrendű. Egy tapasztaltabb munkatársnak van rálátása, összehasonlítási alapja, ami megnehezíti az irányíthatóságát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi adatai szerint ebben a korcsoportban 57 százalék a foglalkoztatottság, Csath Magdolna szerint azonban

a továbbképzésekkel növelni lehetne a foglalkoztatottsági mutatót, mivel ebből a korosztályból mindössze 2,6 százalék vett részt képzéseken.

Az új szakképzési rendszerrel kapcsolatban kifejtette,

nem csak arra van szükség, amely a jelen igényeit fedi le, a jövőre is gondolni kell.

Most jön az igazán emberbarát megfogalmazás:

az alacsonyabb hozzáadott értékű munkát végzők feladatait előbb-utóbb robotok váltják ki, az érintetteket pedig fel kell készíteni a változásra, át kell őket képezni.

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. Bányai Judit

    2019.11.02 11:58 at 11:58

    És a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül 1000 forintos bruttó órabért kínálnak… Valamint csak csomagolásban, és utasok kikérdezésében tudnak gondolkodni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük