Connect with us

Kerítésen innen

Már 10 ország tette Magyarországot tiltólistára

tojas
Megosztás
Eddig 10 ország korlátozta részben vagy teljes egészében a Magyarországról érkező baromfitermékeket, élő madarakat, vagy a kapcsolódó termékeket – vette észre az Index a Nébih honlapján.

Miért kell az információt „kiszúrni”?

Érti valaki, hogy miért kell az ilyen fontos információt „kiszúrni” és miért nem közli az aktuális szóvivő?

Eddig 10 ország korlátozta részben vagy teljes egészében a Magyarországról érkező baromfitermékeket, élő madarakat vagy a kapcsolódó termékeket

-áll a Nébih honlapján.

Kína, Tajvan vagy a Fülöp-szigetek például lényegében minden hazai baromifit és kapcsolódó terméket teljesen kitiltottak. Szingapúr csak két megyére korlátozta a tiltását, de onnan semmilyen díszmadarat se enged be. Izrael se tollat se fogságban tartott madarat nem enged be az országba.

Pár hete derült ki, hogy madárinfluenzát találtak egy ácsi pulykafarmon,

azóta az ország másik végében, Létavértesen is azonosították. A betegséget jellemzően a vándormadarak terjesztik, például vándorlás közben. A mostani enyhén induló tél összezavarhatta a vadállatokat, amik így csak később, tavaly decemberben keltek útra. Ezért tört ki a járvány szokatlanabb időben, januárban.

A Nébih azt közölte, hogy mivel 2020. január 12-én magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei, Ács településen működő nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban, a fenti országok jelezték, hogy problémásnak tartják az importot. Mindezt az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE) tett bejelentést követően tették.

Az országos főállatorvos szerdán elrendelte a baromfik zárva tartását

Magyarország teljes területén, hogy csökkentsék a járvány kockázatát. Emellett a baromfitartóknak a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartaniuk, a nyílt vízből pedig tilos itatniuk. Az állatok almozására használt anyagot szintén meg kell óvniuk a vadmadarakkal való érintkezéstől.

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük