A madárinfluenza már a spájzban sunnyog

Itt ólálkodik a szörnyű kór Magyarország körül. Lengyelországban már 2019 végétől terjed a madárinfluenza, most Szlovákiában is megjelent.

Fittyet hányva a „kerítésre”….

A betegség egy nyitrai járásban lévő település tenyésztőjének csirkeállományában bukkant fel. Az illetékes felügyelet szerint az elpusztult állatok valószínűleg vadon élő szárnyasoktól fertőződtek meg.

Azt követően azonosították, hogy egy tenyésztő bejelentette:

22 darabos állományából 3 állat elpusztult.

Mielőtt még legyintenénk a nem túl nagyszámú halálesetre, érdemes odafigyelni, mert a kórokozó jelenlétét csütörtökön kimutatta egy madárinfluenza vizsgálatra szakosodott zólyomi laboratórium, amelynek megállapítása szerint

a madárinfluenza erősen fertőző H5N8 altípusáról van szó, ugyanarról, amit már Lengyelországban is kimutattak.

A madárinfluenzával fertőzött és elpusztult egyedeket megsemmisítették,

a tenyészetet fertőtlenítették – közölte az RPVS. A fertőzés 3 kilométeres körzetében a betegség további terjedését megelőző intézkedéseket írtak elő, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyeléseket rendelt el.

Az esettel összefüggésben a szlovák agrártárca rendkívüli óvatosságra intette a tenyésztőket és felszólította őket:

tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a tenyészeteikben élő baromfik lehetőleg ne kerüljenek kontaktusba vadon élő szárnyasokkal.

Ugyancsak fokozott óvatosságra intett a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), amely internetes oldalán arról tájékoztatott, hogy bár a madárinfluenza ezen altípusa esetében nagyon alacsony az esély arra, hogy az emberre is átterjedjen, ennek lehetőségét teljesen nem lehet kizárni.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük