Connect with us

Koronavírus

Nyugalom, a kabáttól nem kell félni! Koronavírus-tanácsadás a dokitól

vírus
Megosztás

Portálunkon olvashatták már Falus Ferenc és Ócsai Lajos tanácsait is a koronavírus-járvány idején szükséges óvintézkedésekről.

Ilyenkor a leghétköznapibb szokásainkkal kapcsolatban is nagy a bizonytalanság

Ócsai Lajos, aki 2005 és 2015 között az Országos Tisztiorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője volt, ismét rádióhallgatók kérdéseire válaszolt.
A Klubrádió április 18-i közéleti magazinműsorába betelefonálók leginkább arról faggatták, hogyan előzhetnék meg, hogy a boltból, munkahelyről, utcáról hazahurcoljuk a koronavírust?

Mit csináljunk az utcai kabátunkkal?

Egy dolog, hogy a vírus menyi ideig mutatható ki valamilyen felületen, és más dolog, hogy mennyi ideig marad fertőzőképes. Egy biztos: ezt a koronavírust felületeken át lehet adni — figyelmeztetett Ócsai doktor. —  De ha önnek valahova el kellett mennie otthonról, és hazaérve leveti az utcai ruháját, majd a teraszon, erkélyen tartja, szóval a lakáson kívül kiakasztja a kabátját, egy nap pihentetés után valószínűleg akkor sem fertőzőképes, ha esetleg az utcán, szabadban, közterületen rá is került a vírus.
Olyan felületeken, amelyeken egyéb szennyezőanyagok védik az oda került vírust, elképzelhető, hogy akár egy-két napot is életképes marad ez a kórokozó.
Fémfelületeken, főleg nehézfémek, réz, ezüst, arany felületek esetében biztos, hogy sokkal rövidebb ideig marad fertőzőképes a koronavírus, mivel ezek a fémek eleve rendelkeznek baktericid illetve vírucid hatással — tette hozzá Ócsai Lajos.

Papírok kézről kézre

A május elejére tervezett érettségivel kapcsolatban persze fölmerülhet az, hogy a dolgozatokat a tanárok mennyi idő után kezdhetik javítani — hangzott el a rádiós tájékoztató műsorban. —  A papírkötegeket fertőtleníteni sem lehet, hiszen az összetűzött kötegekben a vírusok a lapok között is megmaradhatnak, oda nem hatolna be a fertőtlenítő. Remélem, hogy a döntéshozók az előkészítés során figyelembe vették ezt a szempontot is — jegyezte meg Ócsai Lajos.

A vírus nem bírja a meleget és a fertőtlenítőt

— Mit tehetünk, ha panelben, társasházban élünk, és szó szerint be vagyunk zárva a lakásba? — hangzott egy újabb kérdés.
— Ha van erkélye, ahol ki lehet tenni pihentetni az utcai ruhákat és a megvásárolt élelmiszert, az kiváló megoldás. Hipós beavatkozás helyett a ruhák pihentetése javasolható, illetve olyan ruha viselése, ami fertőtleníthető, illetve meleg vízzel, legalább hatvan fokon mosható. Ez a vírus nagyon rosszul tűri a meleget. A boltokban lehetőleg csomagolt élelmiszert vegyünk, a csomagolást otthon fertőtlenítős oldattal le lehet mosni. A hazavitt zöldséget, gyümölcsöt is lehetőleg meleg vízzel le kell mosni, de ne fertőtlenítővel, a klór ehetetlenné tenné a növényen lévő viaszhoz kötődne. A zöldség vagy gyümölcs megpucolása is jó megoldás. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a boltokban a megfogott árut ne tegyük vissza, és ha esetleg megállnánk a grillpultnál, a vásárlás közben használt gumikesztyűvel se juttassunk a szájunkba kórokozót — hallhattuk Ócsai Lajos tanácsait.

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük