Magyar Víziközmű Szövetség: a csapvíz nem terjeszti a koronavírust

Kiváló minőségű a csapvíz Magyarországon, annak köszönhetően, hogy a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) kedden az MTI-vel.

Folyamatos az egyeztetés és a vizsgálat….

Nagy Edit, a szövetség főtitkára a közleményben hangsúlyozta, hogy folyamatosan egyeztetnek a többi Európában működő szakmai szövetséggel, ezért meg tudják erősíteni a WHO és az ENSZ által kiadott tájékoztatást, amely kimondja, hogy

az ivóvíz nem terjeszti (nem szállítja) a Covid-19 vírust.

-írta az ATV.

Az utóbbi napokban több hír is szárnyra kapott arról, hogy holland intézetek kimutatták az új koronavírus genetikai anyagát nyers szennyvízben, fontos tisztázni, hogy

a vizsgálat nem azonosított semmilyen élő vagy fertőző vírust, csupán annak egy alkotórészét találták meg.

A rendelkezésre álló információk azt mutatják,

hogy a szennyvízzel dolgozók megfelelően védettek a vírussal szemben, ha betartják azokat a munkaegészségügyi és biztonsági óvintézkedéseket, amelyek eddig is elő voltak írva számukra.

Példaként említik a közleményben a maszk, a kesztyű és a védőruha viselését.

Magyarországon az ivóvízbázisok többsége védett,

az ivóvízhálózat egy teljesen zárt, nyomás alatt működő rendszer, amelybe kívülről semmi nem jut be és emberrel semmiképp sem kerülhet kontaktba.

az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás biztonsága folyamatosan fenntartott Magyarországon, az ország településeinek közel 100 százaléka el van látva vezetékes ivóvízzel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük