Magyar fazékba magyar zöldséget – már, ha megtudja fizetni! Újabb termékkörök esetében teszi kötelezővé a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium” – írja a Magyar Nemzet.
A hús után a zöldség következik
A minisztérium idén januárban elsőként a sertéshús esetében vezette be azt, hogy a kiskereskedőknek a nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshús esetén a pultokban az állat származási helyét, és ha az ettől eltérő, a vágási helyet is jól látható módon kötelesek feltüntetni.
A nagyobb üzletláncokban pedig zászlókkal is jelölni kell a származást, ezzel is megkönnyítve a vásárlók tájékozódását.
Július 15-től újabb termékkörökre terjesztik ki a jelölési kötelezettséget
Így ezentúl a
juh-,
a kecske- és
a baromfihús
esetében is egyértelműen, jól látható módon fel kell tüntetni a származási országot.
A csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél – a bolt méretétől függetlenül – zászlóval is jelölni kell a magyar terményeket.
Ezen kötelezettség alól egyedül a termelői piacok mentesülnek
Az intézkedés célja az, hogy segítse a tudatos vásárlást, a magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban. Az azonban, hogy melyikből vesz az immár teljes körű ismerettel ellátott vevő, nagyban függ a kiválasztott árú minőségétől és árától is. Ezt azonban ne csak a zászlókon keresse, hanem a jól bevált „ránézést” válassza.
Megfizethetetlen árak a piacokon! Mennyi az annyi?
Nuku alku, licit van a krumplira a nagybanin - képzelheti, mi lesz a piacon!
Pingback: Ha már "aranyárban" a zöldség, legalább minőségi legyen - Városi Kurír