Connect with us

Ez a nap

Szerbia kész befogadni a menekülteket

Megosztás

Szerbia bejelentette, hogy bár még nem is tagja az Európai Uniónak, kész befogadni az általa megszabott kvótákban előírt számú menekültet.

Szerbia a menekültek balkáni útvonalának egyik tranzitországa volt, sok tízezer menekült kelt át itt, legtöbbjük Magyarországon keresztül folytatta útját Nyugat-Európa felé, míg meg nem épült a magyar-szerb határ teljes 175 kilométeres szakaszán a kerítés.

— Ha az EU úgy dönt, hogy a menekülteket az EU kvóták alapján kell elosztani, akkor Szerbia ebben természetesen részt vállal. És nem csak a jövőben leszünk készen erre, már most is ezt csináljuk. Jelenleg is 4000 menekült él országunkban, akiket minden segítséggel ellátunk, amit egy állam adhat egy menekültnek – mondta Nebojsza Sztefanovics szerb belügyminiszter.

Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia továbbra is ellenzi a menekültek kötelező elosztását szabályozó uniós rendelkezést. Magyarország ugyanakkor az elmúlt évben 1300 menedékkérőt fogadott be, pont annyit, amennyit a kvóták alapján kellene teljesíteni. A magyar kormány közlése szerint a menekülteket nem a kvóták, hanem a genfi egyezmény alapján fogadták be.

(Forrás: Euronews)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük