Connect with us

Bulvár

Időjárás: csendes indiánnyár

hosszúhétvége
Megosztás

Szerdán délután folytatódik az indiánnyár. Derült, szikrázó napsütéses időjárás gyenge, északnyugaton mérsékelt D-i légmozgással.

Két napban a hét

A hajnali órák hűvösek lesznek, a fagyzugokban, szélvédett völgyekben 10 fok alá hűlhet a levegő. Napkeltét követően gyorsan emelkedik a hőmérséklet, északon kellemesen meleg, délen nyáriasan meleg idő várható a kora délutáni, délutáni időszakban.

Éjszaka sem ígérkezik változás, marad a felhőtlen, csillagfényes, hajnalban hűvös idő. Kissé mérséklődik ugyan az éjszakai lehűlés, de még így is előfordulhatnak 10 fok körüli minimum értékek.

Csütörtökön, észak felől megközelítheti térségünket egy gyenge hidegfront, de folytatódik a nyárias idő az őszben. A nyugati és az északi határvidéken lehet időszakos, mérsékelt felhősödés, másutt derült marad az ég. A Dunántúlon megélénkül az északi szél, keleten viszont gyenge marad a légmozgás.

Éjszaka keleten is megélénkül a szél ÉK-i irányból. Csillagfényes idő lesz jellemző, az északi, valamint a nyugati megyék fölé sodródhat be némi szakadozott, vékony felhőzet. Hűvös lesz a hajnal, de 1-2 fokkal tovább mérséklődik az éjszakai lehűlés.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szerda délután északon 24 – 27, délen 27 – 29,

csütörtök reggel 10 – 15,

csütörtök délután északon 26 – 28, délen 28 – 31,

péntek reggel 11 – 14 fok körül alakul.

Péntektől tartósan, előreláthatólag legalább a jövő hét közepéig anticiklon alakítja térségünk időjárását. Nyáriasan meleg idő várható, sok-sok napsütéssel, csapadék nélkül, a déli országrészben hőség napokkal (max. hőmérséklet >30 oC).

Orvosmeteorológia

Szerda: frontmentes, tiszta, napsütéses időnk lesz. A légköri helyzet nem befolyásolja számottevő mértékben az emberi szervezet működését. A hűvös hajnalokat kellemesen, sőt nyáriasan meleg délután követi. Ajánlott a réteges öltözködés, mert mind a túlöltözöttség miatti izzadás, mind az alulöltözöttség miatti hidegérzet meg-, illetve felfázásos megbetegedéshez vezethet. A tiszta, napsütéses időjárás hatására a földfelszín közeli ózonkoncentráció kissé emelkedhet, aminek következtében a légúti allergiás tünetek és az asztmás panaszok fokozódhatnak. A jelenleg virágzó, elsősorban allergiás tüneteket provokáló növények: parlagfű, allergén penészgombák, csalánfélék. A már aktív pollenallergiás tüneteket lokális készítményekkel (orrspry, szemcsepp stb.) enyhíthetik, de allergológus szakorvos segítségével ezeknél jóval hatékonyabb gyógyszeres terápiára is van lehetőség.

Csütörtök:gyenge hidegfronti hatást tapasztalhatunk, amit elsősorban a Dunántúlon élők érezhetnek meg. Ott élénk északi szél fúj, míg keleten gyenge marad a légmozgás. A frontra érzékenyeknél előfordulhat némi fejfájás. De a korábbi műtétek, valamint a törések helyén is megjelenhet enyhe fájdalom. Ezeket leszámítva jó idő lesz, a hőmérséklet sem esik vissza a szerdaihoz képest. Sem csapadék, sem számottevő felhőzet nem befolyásolja a napsütést. Használják ki a jó időt, és töltsenek minél több időt a szabadban.

Forrás

indiánnyár

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük