Connect with us

Kerítésen túl

A jövő a hibrid munkahelyeké? – mielőtt rávágja a választ olvassa el cikkünket

Megosztás

Több mint egy évvel azután, hogy a világszerte működő vállalatok a COVID-19 terjedése közepette okán felvirradt a home office-nek.  A járvány szüntével viszont egyre többen rendelik be munkavállalóikat, illetve sokan dolgoznak hibrid módszer szerint. Minezzel egy időben elindult egy nemzetközi vita is a „hogyan tovább”-ról.

távmunka
Megosztás

Több mint egy éve annak, hogy a világszerte működő vállalatok segédletével a COVID-19 terjedése közepette felvirradt a home office-nak.  A járvány szüntével viszont egyre többen rendelik vissza munkavállalóikat, illetve sokan dolgoznak hibrid módszer szerint. Minezzel egy időben elindult egy nemzetközi vita is a „hogyan továbbról” munkahely témakörben. 

Hátraarc?

Becslések szerint több tízezer New York-i önkormányzati dolgozó folytatta munkáját hétfőn is otthonról, míg a JPMorgan Chase, az ország legnagyobb bankja azt mondta, hogy az alkalmazottak nagy részének visszatérését az irodákba júliusra várja. A Goldman Sachs is azt akarja, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban dolgozó alkalmazottai júniusig visszatérjenek az asztalukhoz.

A munkaadók felhívása ellenére sokan nem szívesen mennének az irodákba, mondván, hogy produktívabban dolgoznak otthon, nembeszélve a napi ingázásról. Mivel a COVID-19 még mindig érinti az iskolákat, számos  gyermekes szülő még mindig a munkával zsonglőrködik gyermekgondozási feladatai közben.

Mi a hibrid munka?

Néhány vállalat megelégszik azzal, hogy a munkaerő legalább egy része állandóan otthon dolgozik, a többiek a hét öt napjánbejárnak az irodába. A munkaadók gyakrabban javasolják, hogy a munkatársak osszák el idejüket a személyes és a távmunka között:

mondjuk két napot töltenek a munkahelyen és három napot a Zoomon otthonról dolgoznak.

Az ilyen megközelítések azonban a tisztességtelenség érzetét kelthetik a munkavállalók körében és súrlódást okozhatnak a CBS MoneyWatch-szal beszélgető menedzsment és emberi erőforrások szakértői szerint.

Akár éles határ- sőt frontvonal is létrejöhet a személyes és a távmunkások között. a személyesen az irodában dolgozók az előmeneteli lánc tetejére is kerülhetnek  mert az otthoni dolgozók kiesnek a vezetőség radarjából.

 

hibrid

 

Elnyomott kisebbség

A hibrid munka akár létre is hozhat egy alkalmazotti alcsoportot azokból, akik úgy döntenek, hogy továbbra is távolról végzik munkájukat – figyelmeztetnek a karrierszakértők.

„Az egyik félelem mindenképpen az az elképzelés, hogy a távmunkásokat egy szervezet másodosztályú tagjaiként lehet kezelni, akik részben azért, veszítenek sokat, mert nem tudnak jelen lenni a munkahelyen”

– mondta Dan Wang, az üzleti és egyetemi docens. szociológia a Columbia Business School-on.

Amikor a munkavállalók szétszóródnak, tette hozzá:

„gyengülnek a kapcsolatok és a kapcsolatrendszerek, amelyekre támaszkodnak a munkahelyen”.

A világjárvány utáni munkahelyi környezet azon aggodalmakat is kiváltja, hogy a távoli alkalmazottakat – különösen a nőket –

könnyedén ki lehetne hagyni  a béremelésekből, előléptetésekből, illetve akár  „véletlenül” kizárhatnák őket az értekezletekről, új projektekből és egyéb lehetőségeikből, hogy elősegítsék munkájukat. karrierjüket, mondta a szakértők.

És mégis

Az ilyen aggodalmak ellenére a távmunkára való lehetőség megtartása kiemelt prioritássá vált az amerikai munkavállalók számára a világjárvány idején.

A táv-munkavállalók 52 százaléka azt mondta, hogy új munkáltatót keresnek, ha jelenlegi vállalatuk mindenkit újra együtt dolgoztatna ugyanazon épületben

– derült ki a GitLab nemrégiben végzett felméréséből, amelyben 3900 globális szakember vett részt. Minden harmadik munkavállaló azt mondta, hogy

otthagyja az állását – akár új munkát keresve, akár nyugdíjba vonulva -, ha az együttműködési szoftvercég szerint a távmunkára már nem lehetőség.

CBS

Ugyanez alulnézetből

 

hibrid

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük