Connect with us

Kiemelt hírek

Figyelem! Jön a junior vakcina a 12 év alattiaknak – jelentette Merkely doktor

Megosztás

Sokat beszélünk a harmadik oltások témájáról, de ennél is fontosabb az, hogy az első és második oltást minél többen felvegyék a fiatalabb és az idősebb korosztályban is, mert ez segít tompítani a negyedik hullámot, a 12 év alattiaknak pedig jön majd az ún. Junior vakcina – többek között ezeket mondta az Indexnek adott interjúban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Megosztás

Sokat beszélünk a harmadik oltásról, de ennél is fontosabb az, hogy az első és második oltást minél többen felvegyék a fiatalabb és az idősebb korosztályban is, mert ez segít tompítani a negyedik hullámot, a 12 év alattiaknak pedig jön majd az ún. Junior vakcina – többek között ezeket mondta az Indexnek adott interjúban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az interjú néhány fontosabb állítása:

  • Az antitest vizsgálat a vírusfertőzés igazolására szolgál, de ha valaki a saját alacsony, vagy ki nem alakult antitest szintje miatt továbbra is bezártságban és félelemben él, vagy az alapbetegsége miatt az orvosa azt javasolja, akkor kérje a harmadik oltást. Az oltó orvos feladata eldönteni, hogy milyen vakcinát ad be harmadikként. Németországban és az Egyesült Királyságban például AstraZenecára is adnak Pfizert, és fordítva.
  • Amit nem tanácsolok, hogy vektoralapú vakcinák esetében a harmadik oltás is vektoralapú legyen, mert nagy valószínűséggel a harmadik vektoralapú oltás esetében már a vektor vírus ellen kezd védekezni a szervezet, így az oltás nagy valószínűséggel nem lesz hatásos. Ezért az a javaslat, hogy az mRNS-oltással rendelkezők vektorvakcinát kapjanak, és fordítva – de, mint mondtam, erről a házi-, vagy a kezelőorvos dönt, a vizsgálatot követően.”
  • A kismamáknak nem javaslom a harmadik oltást, mert ehhez kevés adat áll még rendelkezésre.” „Annak szükséges a harmadik oltás, akinek gyenge az immunrendszere, például azok az onkológiai betegek, akik kemoterápiát kapnak. De a legfontosabb nem a harmadik, hanem az első két oltás felvétele, hiszen a hazánkban is fellelhető delta-variáns, ami egy fertőzőképesebb mutációja az eredeti koronavírusnak, könnyebben megbetegíti az oltatlanokat. Ez sokkal fontosabb, mint egy életerős harmincéves harmadik oltása.”
  • „Többen is tartanak a negyedik hullámtól, amely számos országban pusztít világszerte, én továbbra is úgy gondolom, hogy jellemzően ennek azok lesznek kitéve, akik nem kérték az oltást.” Az idősek házról-házra járva oltásával „kerülhető el a sokat emlegetett negyedik hullám, ami szerintem, ha lesz is, nem igényel majd olyan intézkedéseket, mint a korábbi járványhullámok.”
  • „Nyilván ezekből az oltóanyagokból kaphatnak majd a 12 év alattiak is, jöhet majd az úgynevezett Junior-vakcina. Ez azt jelenti, hogy a 40 kilogramm alatti gyermekeket a dózis felével, negyedével oltják majd – tudomásom szerint ezt már több vakcinagyártó teszteli, ha ősszel még nem is, talán az idei év végére elérhető lehet.”

Kapcsolódó

Forrás

 

junior

Szerző

2 hozzászólás

2 Comments

  1. gina

    2021.07.20 11:16 at 11:16

    Csak tudnám hogy értehet egy kardiologus a virus kezeléséhez és véleményezéséhez, ja hogy megnézte OV jós gömbjét,,, ez is egy lehetöség, hát van az a pénz amiért már mindenhez érthetnek gerinctelen emberek,,

  2. Gabó

    2021.07.20 11:28 at 11:28

    Én például Pfizert kaptam, és csak a Pfizer új, deltára és újabb mutációkra kifejlesztett változatát fogadnám el. Mondhat bármit Orbán, Merkely, vagy a háziorvosom. Sajnos, abból, amíg O. van hatalmon, valószínűleg nem veszünk. Így megint marad a bezárkózás.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük