Connect with us

Bulvár

Vigyázat, zivatarveszély!

Megosztás

Emlékszik még a legutóbbi nagy zivatarhullámra? Pontosan olyan csaphat le Magyaroroszágra csütörtökön, vagy pénteken. Készüljön!

Megosztás

Emlékszik még a legutóbbi nagy zivatarhullámra? Pontosan olyan csaphat le Magyaroroszágra csütörtökön, vagy pénteken. Készüljön!

Csütörtök

Délután, este, északnyugat felől hidegfront érkezik. A fülledt meleg időben gomolyfelhősödésre, majd NY-K irányban terjedve egyre többfelé kialakuló záporesőkre, zivatargócokra kell készülni. Nyugaton már kora délutántól, a középső és északi országrészben estére, keleten éjszaka várhatók záporok, zivatarok, közben másutt megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet.

A Dunántúl nyugati és északi részein van leginkább esély heves zivatarok kialakulására, helyenként nagy mennyiségű esővel, átmeneti jégesővel!

Éjszaka megélénkül, helyenként megerősödik az ÉNY-i szél. Kelet felé vonul a szórványos zivatarokat adó csapadéksáv, mögötte szakadozott, változó, mérsékelt felhőzet érkezhet.

Péntek

Az éjjel érkező szakadozott felhőzet kelet felé vonul. Keleten, reggelre megszűnnek a zivatarok, de változó erősségű, mérsékelt felhősödések várhatóak, elvétve zápor sem kizárt, míg az ország nyugati és középső térségében kitisztul az ég és zavartalanabb napsütés alakul ki.

Délelőtt még főként a Dunántúl térségében és az északkeleti „csücsökben” fúj élénk, gyakran erős lökésekkel is kísért ÉNY-i szél, majd délután országszerte felerősödhet a légmozgás.

Este mérséklődik, legyengül a szél. Országszerte lehetnek mérsékelt felhősödések, de csapadék nem valószínű. Éjszaka nyugodt, változóan csillagfényes, gyengén felhős idő lesz jellemző. Friss lehet a hajnal.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

csütörtök délután +26 – +30,

péntek reggel +10 – +16,

péntek délután +24 – +29,

szombat reggel +9 – +14 fok körül alakul.

Hétvége

Szikrázó napsütés, gyenge, mérsékelt, vasárnap északnyugaton megerősödő D-i szél fúj. Strandidő, erős UV-sugárzás, fokozódó kánikula a legvalószínűbb.

Jövőhét?

– Hétfőn is még túlnyomórészt napsütés és igazi kánikulai meleg látszik jellemzőnek. Egy közeledő hidegfront hatására fokozódik a fülledtség. Az északnyugati, északi térségben a reggeli órákban is kialakulhat már zivatargóc, majd több órára lenyugszik a légkör. Délután erősödő szél mellett nyugaton és északkeleten nő ismét a zivatarok kialakulásának lehetősége, míg a középső és délkeleti országrészben kisebb az esélye csapadéknak.

– Keddre – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – a nap túlnyomó részében napos idő látszik most legvalószínűbbnek kissé frissülő, de továbbra is magas hőmérséklettel. Este, éjjel azonban kedvezővé válnak a légköri feltételek szórványos zivatargócok kialakulásához.

– Szerdára egyelőre szeles, változóan napos-felhős, jelentős csapadéktól mentes, de elszórtan rövid záporokkal tarkított idő ígérkezik.

(Forrás)

Kapcsolódó

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük