Bulvár
Ez rizottó és nem rizibizi hiszen…
Így készíthetsz igazán finom rizottót és rizibizit.
Így készíthetsz igazán finom rizottót és rizibizit.
Soakan nem tudják miben is különbözik egy igazi olasz rizottó a nálunk is népszerű, de valjuk be száraz és nem elég izgalmas rizibizitől. Most meg tudhatod mi az egyik és mi a másik titka, mitől lesz mesteri egyik is másik is.
Rizottó: hozzávalók
20 dkg rizottó rizs 8 dkg vaj 8 dkg parmezán sajt 9 dl csirke alaplé 1 dl fehérbor 1 közepes fej fehér hagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint bors ízlés szerint
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, és egy vastag falú serpenyőben 3 dkg vajon lepirítjuk, ekkor hozzáadjuk a rizst, amivel tovább pirítjuk.
A péppé vágott fokhagymát hozzákeverjük, és épp hogy kicsit pirulhatna, már fel is öntjük 1 dl húslevessel, és elkeverjük, befűszerezzük.
Ha a lé elpárolgott, újabb 1 dl lével felengedjük, s ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy. Közben beiktatjuk valamikor a fehérbort is. A rizottó akkor jó, ha a rizsben található keményítőtől a még el nem párolgott lé, nyúlós, sűrű szafttá fő és a rizs un. „al dente”.
Lezárjuk a lángot, hozzáadunk még 5 dkg vajat és a parmezánt, amit elkeverünk, és már tálalhatunk is.
Lássuk csak!
30dkg rizs
olaj
só
1gerezd fokhagyma
10dkg zöldborsó
vaj
bors
1csok friss petrezselyemzöld
Így készül
A rizst egy kevés olajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük. Óvatosan megkeverjük, sózzuk, majd lassú tűzön, lefedve puhára főzzük .
A zúzott fokhagymát és a zöldborsót egy kevés vajon megpároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megpuhult borsót összekeverjük a rizzsel, majd apróra vágott, friss petrezselyemmel tálaljuk. Sült és rántott húsokhoz, rántott sajthoz tökéletes köret.
Tehát az egyik legfontosabb különbbség a két étel között, hogy a rizottó főfogás, a rizibizi köret.