Ez rizottó és nem rizibizi hiszen…

Soakan nem tudják miben is különbözik egy igazi olasz rizottó a nálunk is népszerű, de valjuk be száraz és nem elég izgalmas rizibizitől. Most meg tudhatod mi az egyik és mi a másik titka, mitől lesz mesteri egyik is másik is.

Irány a bolt

Rizottó: hozzávalók

20 dkg rizottó rizs 8 dkg vaj 8 dkg parmezán sajt 9 dl csirke alaplé 1 dl fehérbor 1 közepes fej fehér hagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint bors ízlés szerint

Vár a konyha

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk, és egy vastag falú serpenyőben 3 dkg vajon lepirítjuk, ekkor hozzáadjuk a rizst, amivel tovább pirítjuk.

A péppé vágott fokhagymát hozzákeverjük, és épp hogy kicsit pirulhatna, már fel is öntjük 1 dl húslevessel, és elkeverjük, befűszerezzük.

Ha a lé elpárolgott, újabb 1 dl lével felengedjük, s ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy. Közben beiktatjuk valamikor a fehérbort is. A rizottó akkor jó, ha a rizsben található keményítőtől a még el nem párolgott lé, nyúlós, sűrű szafttá fő és a rizs un. “al dente”.

Lezárjuk a lángot, hozzáadunk még 5 dkg vajat és a parmezánt, amit elkeverünk, és már tálalhatunk is.

(Recept)

Ezzel szemben a Rizibizi!

Lássuk csak!

30dkg rizs

olaj

1gerezd fokhagyma

10dkg zöldborsó

vaj

bors

1csok friss petrezselyemzöld

A tűzhely mellett

Így készül

A rizst egy kevés olajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük. Óvatosan megkeverjük, sózzuk, majd lassú tűzön, lefedve puhára főzzük .

A zúzott fokhagymát és a zöldborsót egy kevés vajon megpároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A megpuhult borsót összekeverjük a rizzsel, majd apróra vágott, friss petrezselyemmel tálaljuk. Sült és rántott húsokhoz, rántott sajthoz tökéletes köret.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Tehát az egyik legfontosabb különbbség a két étel között, hogy a rizottó főfogás, a rizibizi köret.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.