Connect with us

Kerítésen túl

Ennyit Orbán Viktor lobbierejéről? – Az Európai Bizottság hatalmas gyomrost vitt be az orosz turistáknak

lobbi
Megosztás

Miközben Orbán Viktor és miniszterei folyamatosan az Oroszországot súlytó szankciók ellen lobbiznak, Brüsszel, újabb komoly megszorításon dolgozik, méghozzá olyanon, ami magukat az orosz állampolgárokat sújtja.

Keménykéz

Az Európai Unió és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztését javasolta kedden az Európai Bizottság

Indoklásuk szerint egy olyan ország, ami háborút vív Ukrajna ellen, nem jogosult a vízumkönnyítésre egészen addig, amíg be nem fejezi a háborút. A felfüggesztés a Bizottság szerint válasz

„az Unió biztonsági érdekeit, valamint a tagállamok nemzetbiztonságát fenyegető kockázati tényezőkre, amik anélkül nem jöhettek volna létre, hogy Oroszország meg ne támadta volna Ukrajnát”.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

Nagyobb hatáskör a tagállamoknak

A szigorítás a hétköznapokban azt fogja jelenteni, hogy az orosz állampolgárok nem juthatnak olyan könnyen Európai Uniós vízumhoz, mint ahogy eddig, hanem a hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárás vár rájuk. Azonban a korlátozás nem jelenti azt, hogy oroszok ne léphetnének az EU területére. Szintén a szigorítás ad nagyobb hatáskört a tagállamoknak is vízumkérdésben az oroszokkal szemben, ugyanis széleskörű ellenőrzést tesz lehetővé a vízum kiadása előtt. A gyakorlatban a szigorítás azt jelenti, hogy a vízumdíj az oroszoknak 35 euróról 80 euróra ugrik, megnő a kérelem feldolgozási ideje: 10 napos határidő helyett 15 nap áll rendelkezésre az elbírálásra, az orosz kérelmezők többé nem férhetnek hozzá könnyen a schengeni övezetbe többszöri beutazásra is feljogosító vízumokhoz.

Nem mind útlevél ami annak látszik

A Bizottság kedden egy másik javaslatot is benyújtott, amivel az EU nem ismerné el az Ukrajna megszállt területein kiállított orosz útleveleket érvényesnek, így sem a herszoni, sem a zaporizzsjai régióban kiállított orosz útleveleket nem ismernék el érvényesnek.

(hvg.hu)

Kapcsolódó

Friss!

Szerző