Connect with us

Kerítésen innen

Időjárás! – Nézz ki az ablakon és ne hagyd magad átverni, amit látsz, az már az ősz

Megosztás

Az időjárás még két napig a simogató arcát mutatja, de aztán vége, teljes súlyával ránktelepszik az ősz, méghozzá nem is a napsugaras, hanem az esős, szeles. Brrrr!

Megosztás

Az időjárás még két napig a simogató arcát mutatja, de aztán vége, teljes súlyával ránk telepszik az ősz, méghozzá nem is a napsugaras, hanem az esős, szeles. Brrrr!

Csütörtökön

Napközben ciklon melegfrontja, estétől annak hidegfrontja alakítja az időjárást. Változó, többnyire erősen felhős ég mellett meleg, magas nedvességtartamú levegő érkezik térségünkbe. Délelőtt csak kevés helyen fordulhat elő kisebb eső, zápor, délutántól viszont egyre többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. A legkevesebb csapadék az északi határszél mentén valószínű, ott zivatarra sem kell készülni, a legtöbb eső pedig az ország délnyugati felén hullik, ott viszont felhőszakadással járó, hevesebb zivatarokra is számítani kell. Élénk, erős NY-DNY-i szél fúj, ez alól kivétel csak az északnyugati országrész, ahol gyenge marad a légmozgás. Estétől egyre többfelé már tartósan ÉNY-ira fordul a szél. Éjszaka fokozatosan kelet felé elhagyja a csapadékzóna országunkat, mögötte felszakadozik a felhőzet.

Péntek

Délelőtt keleten napos idő várható, a Dunántúlon viszont megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé kezdődik jelentős esőzés. Délután már keleten is borongós idő várható, ismétlődő esővel, záporokkal. Az északkeleti országrészben hullik a legkevesebb csapadék. A déli határszélen zivatarok is előfordulhatnak. A szél mérséklődik. A Dunántúlon már jelentősen lehűl az idő, keleten még 20 fok fölött alakulnak a maximum értékek. Éjszaka borult marad az ég, és kisebb mennyiségben, ismétlődő jelleggel, továbbra is előfordulhat eső.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC): csütörtök délután északnyugaton 21, délen 29, péntek reggel 11 – 16, péntek délután 15 – 24, szombat reggel 10 – 13 fok körül alakul.

Hétvége

Szombaton folytatódik az erősen felhős, borongós időjárás, ismétlődő esővel. Napközben kevesebb, majd éjszaka jelentősebb eső ígérkezik. A Dunántúlon megerősödik az É-i szél, keleten még mérsékelt marad a légmozgás. Tovább csökken a hőmérséklet, szerte az országban hűvösre fordul az idő. A Dunántúlon kifejezetten hideg lehet, ott a hőmérséklet alig emelkedik 1-2 fokkal 10 fok fölé. Ez az átlagosnál 10 fokkal alacsonyabb hőmérséklet.

– Vasárnap előreláthatólag mindenütt kisüthet a nap, de kisebb eső, zápor továbbra is lehet. Keleten, északkeleten a déli órákig még tartósan eshet, majd ott is kisüt a nap. Délnyugat kivételével megerősödik az ÉNY-i szél, melyet viharos lökések is kísérhetnek.

– A jövő hét első felében szeles, hűvös, változóan felhős-napos, elszórtan futó záporokkal tarkított időjárás a legvalószínűbb.

Biometeorológia

Ne fejezze be az olvasást, a cikk a következő oldalon folytatódik!

Szerző

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse