Connect with us

Kerítésen innen

Tudta? Így alakul a temetők nyitvatartása szerdáig

Megosztás

Mindenszentek ünnepe és halottak napjára való tekintettel október 27. és november 2. között reggel hét és este nyolc óra között tartanak nyitva a temetők, november 3-ától ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, azaz reggel fél nyolctól délután öt óráig látogathatók a sírkertek

Tudta? Így alakul a temetők nyitvatartása szerdáig
Megosztás

Mindenszentek ünnepe és halottak napjára való tekintettel október 27. és november 2. között reggel hét és este nyolc óra között tartanak nyitva a temetők, november 3-ától ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, azaz reggel fél nyolctól délután öt óráig látogathatók a sírkertek – tájékoztatta a Budapesti Közművek temetkezési divíziója csütörtökön az MTI-t.

Idén két temetőben is tartanak központi kegyeleti megemlékezést:

  • október 31-én délután öttől az Új Köztemető szóróparcellájában,
  • november 1-jén ugyancsak délután öt órától a Farkasréti temetőben, a ravatalozó előtti téren.

A BTI Temetkezési Divízió a legnagyobb forgalmú Új köztemetőben azzal is segíti a látogatókat, hogy igény szerint október 29-étől november 1-ig térítésmentesen, kisbusszal is eljuthatnak hozzátartozóik sírhelyéhez. A jármű reggel nyolc és délután öt óra között áll rendelkezésre.

Ennyi az annyi…

Mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha meg akarunk emlékezni a szeretteinkről: a virágok átlagosan húsz százalékkal drágultak. A virágok és a sírcsokrok ára átlagosan 20 százalékkal emelkedett. Míg a magyar virágok ára stagnál, az euró árfolyama miatt a külföldről beszerzett növényekért 15-20 százalékkal többet fizethetünk – számolt be róla az RTL.hu. A csatorna által megszólaltatott virágbolt-tulajdonos szerint a saját termesztésű krizantémnak tartani tudják az árát, mert ebben az esetben nem beszerzésről van szó.

„Ha viszont venni kellene, akkor valószínűleg nem ennyiért tudnánk adni, hanem sokkal többért, 800-900 forintért”

– magyarázta. A krizantém a legnépszerűbb a kínálatban, hiszen jól bírja az időjárás viszontagságait, akár két héten át szép marad. A Nemzeti Agrárkamara adatai szerint az éves krizantémmennyiség 60 százalékát októberben és november elején értékesítik a kereskedők. A krizantém mellett a selyemvirágokra is sokan költenek. Ezek átlagosan 3000 forintba kerülnek most a tavalyi 2500 után. A sírcsokrok már 1500 forinttól is elérhetők, de a nagyobbakért háromezret kell fizetni.

A vásárlók zöme meg se lepődik az áremelésen

Ebben közrejátszhatott, hogy nem egyszerre és hirtelen, hanem folyamatosan, nyár óta egyenletesen igyekeztek árakat emelni. A mindenszenteki termékeket körülbelül 15-20 %-kal drágábban kínálják, mint tavaly, de ez az emelkedés jobbára csak az alapanyagár növekedését fedezi. A vágott és a cserepes virágok árai 20%-kal kerülnek drágábba, mint tavaly ilyenkor.

Mi virágosok ugyanakkor mindenképpen óvatosak vagyunk az áremeléssel kapcsolatban, mert nemcsak megélni, hanem túlélni is szeretnénk ezt az időszakot. Szeretnénk a vásárlóinkat is megtartani.

– emelte ki Tulkán Edina virágkereskedő.

Ne feldje!

Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Volt, ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Emellett minden évben előfordul, hogy a mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás

– hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az alábbiak betartásával lehet megelőzni a temetőtüzeket.

  • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.
  • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg!
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
  • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartót!

Sokan az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Mint írják, érdemes a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tenni, az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés.

Szerző