Connect with us

Kerítésen innen

Kisteleken nem cicóztak a képviselők, látatlanban adtak el földet az újabb akkugyárnak

Megosztás

Megspórolva a lakosok és a lépviselők kérdezősködéseit, esetleges elégedetlenkedését, Kisteleken, ezen a cirka 7.000 fős Csongrád-csanádi városban a fideszes vezetésű önkormányzat úgy szavazta meg az 500 milliárdos földeladást, hogy nem tudták, de nem is nagyon érdekelte őket a projekt beruházójának neve és a terv részletei.

Megosztás

Megspórolva a lakosok és a lépviselők kérdezősködéseit, esetleges elégedetlenkedését, Kisteleken, ezen a cirka 7.000 fős Csongrád-csanádi városban a fideszes vezetésű önkormányzat úgy szavazta meg az 500 milliárdos földeladást, hogy nem tudták, de nem is nagyon érdekelte őket a projekt beruházójának neve és a terv részletei.

A környezetszennyezés pártalapon hatástalan?

Nem tudni, mit gondolhatott az a 8 képviselő, aki Nagy Sándor polgármester indítványát kérdezősködés nélkül megszavazta arról, hogy a tervezett akkumulátorgyár esetleges negatív hatása a környezetre majd elkéri a párttagkönyvét és, ha látja rajta a narancssárga jelet, akkor összecsapja majd a bokáját és kikerüli a családját….. mindenesetre ugyan sejthették, hogy akkumulátorgyárról van szó, a kisteleki képviselő-testület tagjai mégis simán belementek abba, hogy egy

az előterjesztésben közelebbről meg nem nevezett 500 milliárd forintos gigaberuházás számára sürgősséggel adjanak el földterületeket

-írta a portál. A fideszes polgármester indítványára egyetlen képviselő szavazott csak nemmel.

Az életben sajnos van olyan, hogy gyorsan kell dönteni, és az a probléma, hogy most a testületnek sincs több ideje erre

– magyarázta a csongrádi kisváros polgármestere, amikor felvetődött, hogy egy

ilyen horderejű döntés előtt nem ártana tisztázni, hogy ki a beruházó, mit fog csinálni, és tevékenysége jelent-e majd környezeti terhelést a szóban forgó területtől 1,5–2 kilométerre fekvő településnek.

A szóban forgó terület 1,5–2 kilométerre van a településtől!

Nyugiság van, ez egy „kínai-koreai befektető”

A januári testületi ülés jegyzőkönyve szerint e kérdések válasz nélkül maradtak, pedig a vitából kiviláglott, hogy a kisteleki ipari park is a kormány által favorizált iparág, az akkumulátorgyártás célkeresztjébe kerülhetett. A polgármester annyit árult el a képviselőknek, hogy egy miskolci vállalkozással, az Európa-Center-Miskolc Kft.-vel tárgyalt a 12 hektáros terület értékesítéséről, mely egy „kínai-koreai befektető” számára keres megfelelő helyet.

A befektetőnek olyan területre van szüksége, ahol ki lehet elégíteni a majdani gyár meglehetősen magas víz- és energiaigényét. A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy 1500 forintos négyzetméteráron kösse meg a megállapodást a céggel.

A pénzügyi bizottság vezetője azt hangoztatta,

ennyi információ alapján is lehet felelősségteljes döntést hozni, aki pedig nem képes dönteni, annak nem biztos, hogy „testhezálló” feladat a képviselőség.

Polgi: „a  beruházás az adóbevételekkel és a munkahelyteremtéssel „rendbe tenné a várost”

Nagy Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) a portál kérdésére telefonon elismerte, hogy

valóban egy akkumulátoripari fejlesztés terveivel keresték meg,

és azt hangoztatta, hogy a 12 hektáros területet az elmúlt évtizedben számtalanszor próbálták eladni, legalább 50-60 projektlehetőség merült fel, ám eddig nem sikerült eredményt elérni. Ezért szerinte fontos, hogy most éljenek a lehetőséggel, mert egy ilyen beruházás az adóbevételekkel és a munkahelyteremtéssel

„rendbe tenné a várost”.

A polgármester azt is elmondta, hogy

az emlegetett kínai-koreai cég a Mercedes és BMW beszállítója, a két német autógyártó számára készít akkumulátor-részegységeket.

Hozzátette, hogy a testület nyolc-egy arányban támogatta az előszerződés megkötését.

Az egyetlen képviselő, aki nemmel szavazott, a 2019-es ellenfelem, tehát nem eszik olyan forrón a kását

– mondta.

Ha kíváncsi, hogy kik állnak a vevő „háta mögött”, kattintson a 24.hu cikkéra, érdemes!

Szerző