Connect with us

Bulvár

Ez a fókabébi a jégtáblán, akkora cukiság, hogy még a Holdról is látszik.

Megosztás

Az egyik észak-hollandiaisziget, Vlieland partjain tegnap reggel egy hólyagos, más néven csuklyás fókabébi (Cystophora cristata) született .

Megosztás

Az egyik észak-hollandiaisziget, Vlieland partjain tegnap reggel egy hólyagos, más néven csuklyás fókabébi (Cystophora cristata) született . Ez a fókafaj általában csak a sarkvidéken fordul elő. Az anya és a gyermek békéjének biztosítása érdekében a strandot egy időre lezárták.

Néha eltévednek

Sander van Dijk, a pieterbureni Fókaközpont  munkatársa szerint igazi különlegesség, hogy ilyen fókát találtak Vlielandon.

„Ezek a fókák természetes körülmények között Grönland környékén élnek, időnként azonban eltévednek”

– mondja.

Veszélyeztetett faj

A hólyagos fóka szerepel az IUCN természetvédelmi szervezetének veszélyeztetett növény- és állatfajainak vörös listáján, „sebezhetőnek” számít. A kilencvenes években gyakrabban láttak ilyen fókát Hollandiában, amikor az északi tengerekben „rosszul mentek a dolgaik”, azaz nehezebben jutottak a nekik élelemül szolgáló halakhoz. írja Omrop Fryslân.

Teljes zárlat

A pieterbureni fókaközponttal folytatott konzultációt követően a rendőrség és a hadsereg lezárta a területet a nyilvánosság elől. A fókaközpont reméli, hogy az állatokat a lehető legkevésbé zavarják.

Ez a fókafajta: mindössze négy napig szoptatja, majd elhagyja kicsinyét

„A hólyagos fóka negatív rekordernek számít ami a kis fókabébi anyai gondozási idejét illeti: csak négy nap a szoptatási idő. Ezen négy nap alatt az anya nem eszik semmit, minden energiáját a kisfókára összpontosítja. A kölykök átlagosan körülbelül 25 kilót híznak ez alatt a négy nap alatt”

– magyarázza Van Dijk.

A szoptatási időszak után az anya elhagyja kicsinyét.

„A kölykök általában a jégen születnek. Aztán ott hagyják őket(…) Egy fóka néha hetekig fekszik egyedül a jégen, és a jég nyalogatásával táplálja magát. Így jutnak nedvességhez. Egy adott ponton annyira éhesek lesznek, hogy aktiválódik az ösztönük, és egyedül mennek a vízbe vadászni.”

Anya és bébije jól vannak

Van Dijk szerint úgy tűnik, hogy a strandon lévő hólyagos fókák, anya és kicsinye nem igényelnek különös gondozást.

„Kíváncsiak vagyunk, hogyan fog boldogulni a kisfóka a jövőben. Az anya néhány nap múlva elmegy, egyedül hagyva az állatot a tengerparton. Általában friss édesvízzel tudják életben tartani magukat, amit a jégről nyalnak le, de ez a mostani helyzetben nem igazán lehetséges.”

Van Dijk hangsúlyozza, hogy csak akkor lépnek közbe, ha valóban nincs más lehetőség, mert veszélybe kerül a fókabébi élete.

Forrás: nos.nlVlieland TV

(SziJauram)

Az érem másik oldala

Szerző