Tél, tavasz , mit hozhat még az időjárás

Időjárás: lassan, nagyon lassan, de biztosan visszatér végre a tavasz, de azért, ne tegye még el a téli ruhákat se!

Szerda

Szerdán napközben változó vastagságú, el-elvékonyodó felhőmező húzódik az ország fölé nyugatról. Általában sok lesz a felhő, de emellett a Dunától keletre eső területen szűrt napsütés várható. Jellemzően csapadékmentesen telik a nap, bár az északnyugati térségben, délután, este előfordulhat néhol kisebb eső. Mérsékelt, itt-ott kissé felélénkülő NY-ias légmozgás várható. Mérsékelt enyhülés kezdődik. Éjszaka országszerte erősen felhős idő várható. Továbbra is szórványosan, de már többfelé fordulhat elő kisebb eső. Északkeleten, a hegyekben havas eső is lehet. Az ország legnagyobb részén megszűnnek a fagyok, de északkeleten azért előfordulhat még foltokban gyenge fagy a hajnali órákban.

Csütörtökön általában erősen, a déli országrész felett néhol átmenetileg vékonyabban felhős ég lesz jellemző. Napközben csak kevés helyen, elsősorban az ország északi felén várható kisebb eső, záporeső előfordulása. (Az északkeleti határvidék mentén némi havas eső sem kizárható.) Jelentős mennyiségű csapadéktól nem kell tartani. Az ország nyugati felén megélénkülő DDNY-i szélnek köszönhetően abban a térségben már érezhető enyhülés lesz jellemző, míg a gyengébb légmozgású északkeleti országrészben még alig emelkedik a hőmérséklet a szerdaihoz képest.

Este, majd éjszaka már több helyen, de továbbra is csak szórványosan fordulhat elő záporeső. A legtöbb csapadék az északi országrészbe ígérkezik, de másutt is előfordulnak esők. Hajnalban, nyugaton szakadozni kezdhet a felhőzet. Fagy nem várható.

Milyen időjárás vár ránk a hétvén

Pénteken, a nyugati országrészben erősödő, keleten élénkülő DNY-i szélnek köszönhetően már keleten is jelentős enyhülés valószínű. Változó, átmenetileg lecsökkenő, majd ismét erősebben megnövekvő felhőzet várható. Reggel, délelőtt keleten is megszűnnek az éjszaka kezdődött esők, majd délutántól ismét nő a csapadékhajlam szórványos záporok formájában. Hevesebb gócok is kialakulhatnak, az ég is megdörrenhet. Este, a Dunántúlt ÉNY-ira forduló széllel hidegfront éri el. Éjjel kiadós esőkre van kilátás, nyugaton erős széllel társítva.

Szombaton hidegfront okozhat szeles és ismét hűvösebb időt. Az éjszakai esők kelet felé mozognak. Nyugat felől szakadozhat a felhőzet, de záporok ekkor is kialakulhatnak.

 Vasárnap is még térségünkben marad a hidegfront. Erős É-i szél, további lehűlés, változó felhőzet melletti szórványos esők, záporok várhatóak.

A jövő hét első fele – egyelőre még nagy bizonytalansággal ugyan, de – hideg, szeles, zömmel felhős napokat ígér. Ismét lehetnek hajnali fagyok, de a nappalok is jóval az évszakos átlag alatti hőmérsékletet hozhatnak. Kisebb, vegyes halmazállapotú csapadék érkezése is valószínűsíthető.

(EUMET)

Kapcsolódó