Connect with us

Voks 2024

Novák Katalin kivár

Megosztás

„A volt köztársasági elnök még nem igényelt semmilyen ellátást. Elérhetőségére nem adott részünkre információt” – válaszolta az Országgyűlés sajtóirodája.

Orbán Viktor konvoját baleset érte, egy rendőr meghalt
Megosztás

Novák Katalin egyelőre várakozó állásponton van azzal kapcsolatban, hogy igénybe veszi-e a mindenkori államfőknek járó juttatásokat. Hogy ezt önmérséklete diktálja-e neki vagy más, arról nincs információ, de feltehetően a közhangulatot és a Fidesz támogatottságának visszaesését figyelembe véve a választásig ez így is marad.

Majd utána?

A kegyelmi botrányba belebukott volt államfő lakást és titkárságot sem igényelt még. Ahogy azt korábban megírtuk, egy 2011-es törvény szerint minden volt köztársasági elnök az élete végéig többmilliós fizetést kap, emellett pedig számos ingyenes ellátást vehet igénybe. Ez megilleti a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalint is, akinek a megbízása február 26-án szűnt meg.

A volt államfő az Országgyűlés Hivatalától igényelhet lakást, ami mellé kérés esetén egyfős személyzetet is biztosítanak, sőt a fenntartási és a rezsiköltségeket is az állam állja a központi költségvetéséből. Novák Katalin akkor is kérhet, ha saját tulajdonú lakásába költözik. Emellett élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint ingyenes egészségügyi ellátás és személyes gépkocsihasználat illeti meg.

Orbán: senkit sem hagyunk az út szélén…

„A volt köztársasági elnök még nem igényelt semmilyen ellátást. Elérhetőségére nem adott részünkre információt”

– válaszolta a Telex megkeresésére az Országgyűlés sajtóirodája.

Ez azt jelenti, hogy Novák a lemondása óta eltelt két hétben még nem kért lakást, titkárságot, egészségügyi ellátást és autót sem. Azonban bármikor megteheti a jövőben, hiszen ezek a juttatások élete végéig megilletik. Elődje, Áder János egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott a távozása után, amit közel 1 milliárd forintért újítottak fel. A plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál viszont nem élt ezzel a lehetőséggel, nem igényelt állami rezidenciát.

Fidesz-para

A legutóbbi, novemberi felméréshez képest 33 százalékról 30 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága – derül ki a 21 Kutatóközpont felméréséből.

Ilyen mértékű visszaesés nagyjából negyedmillió embert jelent, ám a pontos nagysága egyetlen kutatásból nem határozható meg: a mérés hibahatára ebben a tartományban 2,5 százalék körüli, tehát a kormánypárt vesztesége a három százalékpontos különbségnél lehet jóval nagyobb és jóval kisebb is.

A megkérdezett kormánypárti szavazók 11 százaléka jelezte azt, hogy a történtek miatt csalódott pártjában, 24 százalékuknak viszont még erősödött is a kormánypártba vetett bizalma.

Arra a kérdésre, hogy az ügy négy főszereplője (Orbán Viktor, Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán) közül kit terhel az első számú felelősség, az ellenzéki és pártnélküli szavazók közel kétharmada (65 százaléka) a miniszterelnököt nevezte meg, míg Novákot csak 17, Balogot 14, Vargát pedig 4 százalék. A kormánypártiaknak nem tették fel ezt a kérdést.

Szerző