Connect with us

Voks 2024

Első EP-listavezetői vita, amiről minden résztvevő úgy érezte, hogy Ő nyerte – Nem nekünk kellett volna belőle profitálni?

Első EP-listavezetői vita, amiről minden résztvevő úgy érezte, hogy Ő nyerte - Nem nekünk kellett volna belőle profitálni?
Megosztás

A Partizán a Kongresszusi Központban rendezte meg az EP-listavezetők vitáját, amelyre meghívták az összes olyan pártot és pártszövetséget, melyeknek a támogatottsága a közvélemény-kutatások legfrissebb becslései átlagában meghaladja a 3,5 százalékot.

A meghívást elfogadta

  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje,
  • Donáth Anna, a Momentum jelöltje,
  • Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje
  • Toroczkai László, a Mi Hazánk jelöltje.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője és Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője elutasította a részvételt. A közönség kifütyülte őket, miután Gulyás Márton bejelentette, hogy nem vesznek részt a vitán. A többi jelölt viszont nagy tapsot kapott.

A megszólalók sorrendjét előzetesen sorsorlással döntötték el. A vitablokkban mindenkinek 12 perc jut, ezúttal egymás szavába is vághatnak.

A részleteket itt találja:

Záróbeszédek – 1,5 perc/kopf

Toroczkai László férfiatlan, gyáva megfutamodást említett Deutsch Tamás és Magyar Péter távolmaradása miatt. Kiemelte:

aki azt üzeni, hogy a Fideszt június 9-én meg lehet buktatni, az hazudik. Azt kell mérlegelni, hogy a következő 5 évben ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben.

Le Marietta a közösségi működésről beszélt, az EP-ben is így fognak dolgozni.

Azt szeretnék, hogy minél több beleszólása legyen a magyaroknak abba, hogyan születnek a döntések az Európai Parlamentben. Ismét szóba hozta a Robin Hood Alapot.

Donáth Anna szerint

a politika nem csak arról szól, hogy milyen eredményeket tettünk le az asztalra, hanem arról is, hogy milyen értékeket képviselünk.

Nem akarják kiszolgálni az orbánizmust, ami a szívükön, az a szájukon. Megalkuvás nélkül kiállnak a szélsőségek és a kirekesztések ellen, a kisebbségek mellett: támogatják a melegek házasságát és az örökbefogadást. Karsai Dániel kálváriáját is a szabad választás ügyeként említette.

Dobrev Klára szerint

aki nem mer kiállni egy vitára, nem alkalmas arra, hogy képviselje az embereket. Ez a demokrácia alapja, nem a politikusról szól, a szavazónak joga van tudni, mire adja le szavazatát.

Szerinte nincs idő 2026-ig és nem lehet kishitűnek lenni. Dobrev hitvallása az erős Európa, biztos benne, hogy Magyarországon többségében vannak az európai magyarok.

Köztv a saját vitájáról

Hvg.hu információ szerint a jelentkezők már kaptak is választ, ám abból nem derül ki semmi fontos részletekről, még a helyszínről és az időpontról sem. Csupán annyit írtak:

Köszönjük érdeklődését a közmédia által tervezett EP-vita lebonyolításával kapcsolatban. A jövő hét folyamán, a pünkösdi ünnepet követően tájékoztatjuk a listát állító szervezeteket a vita valamennyi részletéről. Türelmét köszönjük!

vita

Szerző