Connect with us

Voks 2024

Várhelyi EU-biztos a grúz miniszterelnöknek: „nézd csak meg, mi történt Ficóval, nagyon óvatosnak kellene lenned”

Erre bazírozhatott Orbán? Egészségügyi és állatjóléti biztosnak jelölték az EU-ban Várhelyi Olivért
Megosztás

A grúz miniszterelnök korábban kiadott egy közleményt, amiben a Politico szerint zsarolásra panaszkodott, és arra, hogy egy uniós biztos figyelmeztette: ugyanúgy járhat, mint Fico. „Megdöbbentő volt a fenyegetés, ami egy európai biztossal folytatott telefonbeszélgetésben elhangzott” – írta Irakli Kobakhidze.

A portál szerint Várhelyi Olivér az az „uniós biztos”

A bizottsági tag „számos intézkedést sorolt fel”, amit a tervezett jogszabály elfogadása után vezethetnek be, és közben szerinte azt mondta:

„nézd csak meg, mi történt Ficóval, nagyon óvatosnak kellene lenned”.

Reakció-közlemény Várhelyitől

A grúz miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatára hivatkozva szeretném kifejezni a nagyon őszinte sajnálatomat, hogy a telefonbeszélgetésem egy bizonyos részét kiragadták a szövegkörnyezetéből

– indít a közlemény Várhelyi Olivértől. Az Európai Bizottság magyar tagja felel a testületben a bővítésért és szomszédságpolitikáért, így

„állandó kapcsolatban vagyok a portfóliómhoz tartozó országok kormányzati tisztviselőivel”.

A biztos szerint így

„komoly erőfeszítéseket tettem azért, hogy eltántorítsam”

a grúz vezetést a (kritikusai szerint orosz mintára civileket megbélyegző) ügynöktörvény elfogadásától,

„ami alááshatja Grúzia útját az EU-ba”.

A „nagyon erős EU-barát hangulatra tekintettel úgy éreztem, fel kell hívnom a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne tüzelje tovább a már most is törékeny helyzetet” a törvény elfogadásával. Különben még jobban megoszthatja a társadalmat és ez „lehetséges irányíthatatlan helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin” – utalt a jogszabály miatt kitört tömegtüntetésekre.

„Ebben a tekintetben a legutóbbi tragikus eset Szlovákiában példaként lett állítva és hivatkozásként arra, hogy egy ilyen magas szintű polarizáció hová vezethet egy társadalomban még Európában is”.

(Grúzia uniós tagjelölt, aminek előfeltétele, hogy európai országként tekintsenek rá.)

„Ismét sajnálom, hogy a telefonhívás egy részét nem csak teljesen kiragadták a szövegkörnyezetéből, hanem úgy mutatták be a közvéleménynek”, hogy a beszélgetés „eredeti céljának teljes félreértelmezéséhez” vezethessen.

Egyúttal azt kérte, hogy ne fogadják el a törvényt.

Nem ez az első gond Várhelyivel

A biztos és a grúz ügynöktörvény körül nem ez az első furcsaság. Napokkal ezelőtt úgy került le a neve egy közleményről, hogy azt már nyilvánosságra hozták.

Fotó: Telex – Balra az eredeti közlemény, jobbra a frissített – Forrás: Európai Bizottság

Még csak nem is ez az első eset, hogy egy balul elsült mondata miatt magyarázkodnia kell, de a szavai helyett a szerinte mások általi félreértelmezésükért kér elnézést.

„Hány hülye van még?”

– szólta el magát egy felszólalás végén tavaly az Európai Parlamentben.

 

Nem lesz ez „nyugdíjas állás…”

Különösen kellemetlenné teszi az időzítést Várhelyinek, hogy a június 6-9. közötti EP-választás után az Európai Bizottság is újjáalakul. Első körben mindegyik kormány legalább egy biztosjelöltet állít. Egyelőre hivatalosan nem dőlt el, ki legyen a jelölt, de neki majd az EP szakbizottságai előtt is meghallgatást szerveznek, és a teljes testületnek meg kell majd szavaznia– ezt a jogukat gyakorlatilag egy-egy biztos kipöckölésére is használhatják.

várhelyi

Szerző